Zehirli bitki alarmı: Dokununca yakıyor, güneşle kör edebiliyor!

Kuzey İtalya Ormanlarında Tehlikeli Bitki: Mantegazza’nın Domuz Otu

Kuzey İtalya’daki ormanlarda son derece endişe verici bir durumla karşı karşıya kalındı. WWF’nin raporuna göre, Lombardiya ve diğer birçok bölgede yayılan dev ve istilacı bitki olan “Mantegazza’nın domuz otu” adlı bitki, ciddi tehlikeler barındırıyor.

Mantegazza’nın domuz otu ya da bilimsel adıyla Heracleum mantegazzianum, aslen Kafkasya kökenli olup 19. yüzyılda Avrupa’ya süs bitkisi olarak getirilmiştir. Ancak bu bitki kontrolsüz bir şekilde yayılarak özellikle çayırlar, nehir kenarları ve yol kenarlarında hızla yayılmıştır ve insan sağlığına ciddi zararlar verebilecek fototoksik bir yapıya sahiptir.

Güneşle Temasında Tehlike

Mantegazza’nın domuz otunun boyu 4 metreye kadar ulaşabilirken, yaprakları derin dişli ve gövdesi dikenlidir. Yaz aylarında açan beyaz renkli çiçekleri, tam 50 santimetre çapında şemsiye şeklinde kümeler oluşturur.

Bitkinin asıl tehlikesi ise içerdiği furanokumarin adlı kimyasal maddedir. Bu bileşikler, cilde temas ettiğinde hücrelere zarar vererek DNA’ya zarar verebilir. Sonuç olarak, yanık benzeri kabarcıklar, kalıcı izler hatta geçici veya kalıcı körlük riski ortaya çıkabilir.

İspanya’da Yasaklı Türler Kataloğunda

İspanya, Mantegazza’nın domuz otunun doğaya ve yerel bitkilere verdiği zararları gerekçe göstererek bu bitkiyi “Yasaklı Türler Kataloğu”na dahil etmiştir. Bu da demek oluyor ki ülkede bu bitkiyi yetiştirmek ya da çoğaltmak kesinlikle yasaktır.

Related Posts

Pakistan’dan Bangladeş’e kritik ziyaret: 13 yıl sonra ilk kez

Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, 13 yıl aradan sonra Bangladeş’i ziyaret eden Pakistanlı ilk dışişleri bakanı oldu.

Mohamed Elneny’e tepki yağdı: Evliyken tekrar evlendi

Bir dönem Beşiktaş forması giyen Mısırlı futbolcu Mohamed Elneny, evliyken ikinci evliliğini yaptı.

Bedri Baykam’ın acı günü

Sanatçı Bedri Baykam’ın köpeği Mona hayatını kaybetti. Baykam, haberi sosyal medya hesabından duyurdu.

Başbakan Yardımcısı, Macron’a “Tüfeğini alıp Ukrayna’ya sen git” demişti; İtalya’nın Paris Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

Başbakan Yardımcısı, Macron’a “Tüfeğini alıp Ukrayna’ya sen git” demişti; İtalya’nın Paris Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

Murat’ın ölümüne neden olan arkadaşı tahliye oldu!

Adana’da 14 yaşındaki Murat’ın ölümüne neden olan 16 yaşındaki arkadaşı tahliye edildi. Tahliye kararına Murat’ın annesi isyan etti, adalet çağrısında bulundu.

ABD’de ara seçim öncesi harita savaşı

ABD’nin Teksas eyaletinde seçim haritaları Cumhuriyetçiler lehine değiştiriliyor. Demokratlar Trump’ın ara seçime yönelik bu hamlesine karşılık benzer adımı California’da attı. İşte ABD’deki “harita savaşının” detayları.