Yorgunluğunuzun sebebi alarm erteleme olabilir!

Alarm Erteleme Alışkanlığı Uykunuzu Bölüyor!

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uyku Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Sinem İliaz, uyku kalitesini etkileyen bir alışkanlık hakkında uyarılarda bulundu. Sabahları alarmı erteleyenlerin, uyku evreleri arasındaki geçişi bölerek uyku kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti.

Prof. Dr. Sinem İliaz, hastaneden yapılan açıklamada, alarm ertelemeyi alışkanlık haline getiren kişilerde uyku evreleri arasındaki geçişin olumsuz etkilendiğini ifade etti. Sabahları “5 dakika daha” diyerek alarmı erteleyenlerde, uyku evrelerinin etkilendiğine dair araştırmalar yapıldığını vurguladı.

İliaz, alarm erteleme alışkanlığının uyku evreleri arasındaki geçişi etkileyerek hafızayı, ruh halini ve öğrenme yetisini bozabileceğini belirtti. Alarm ertelemenin uyku döngüsünü bozduğunu ve kişiyi yorgun hissettirebileceğini açıkladı.

ABD merkezli Mass General Brigham Sağlık Sistemi’ne bağlı Brigham and Women’s Hastanesi’nde yürütülen bir çalışmaya atıfta bulunan İliaz, bu çalışmanın sonuçlarına göre alarm erteleme alışkanlığının uyku sürecine zarar verebilecek önemli bir davranış olduğunu vurguladı. Çalışmaya göre, uyku seanslarının yüzde 56’sının ertelemeyle sonlandığı ve kullanıcıların sabahları ortalama 11 dakikayı alarm erteleyerek geçirdiği belirtildi.

Prof. Dr. İliaz, alarmı ertelemenin zihinsel performansı ve dikkati olumsuz etkilediğini ve derin uyku evresini bozduğunu ifade etti. Düzenli uyku alışkanlığının sağlıklı bir yaşam için önemli olduğunu vurgulayan İliaz, sabahları alarmı tek seferde kapatmanın biyolojik ritim açısından önemli olduğunu belirtti.

Alarm ertelemenin depresyon, anksiyete, diyabet ve kalp-damar hastalıklarıyla ilişkili olabileceğini aktaran İliaz, alarmı sıkça erteleyenlerin uyku düzeninin bozuk olduğunu ve bunun kronik sağlık sorunlarıyla ilişkili olabileceğini ifade etti.

İliaz, düzenli uyku alışkanlığının önemini vurgulayarak, gece aynı saatte yatıp sabahları alarmı tek seferde kapatmanın uyku ritmi açısından kritik bir rol oynadığını belirtti.

5 saatten az uyuyan bireylerin alarmı daha az ertelediğini kaydeden İliaz, bu durumun zaman baskısı altındaki kişilerin uykuyu daha verimli kullanma çabasından kaynaklı olabileceğini ifade etti.

(AA)

Related Posts

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Uzmanından kritik uyarı: Lensle yüzmeyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hidayet Erdöl, kontakt lensle denize veya havuza girmenin göz sağlığı açısından ciddi enfeksiyon riskleri barındırdığını vurguladı.

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

Zeytinime Dokunma!

Zeytinime Dokunma!  Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclise sunuldu.

Geçmeyen şişlikler masum değil: İlk belirtilere dikkat!

Boyun, koltuk altı veya kasıkta geçmeyen ağrısız şişlikler lenfoma belirtisi olabilir. Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenfomanın belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında önemli bilgiler verdi.