Yoldaki araçlar yaşlandı: 4 otomobilden biri ‘hurda’

Türkiye’deki Otomotiv Sektöründe Yaşanan Değişimler

Türkiye’deki alım gücündeki düşüş, otomotiv sektörünü ve yollardaki araç parkını olumsuz etkiliyor. Bu durum, trafikteki araçların hızla yaşlanmasına neden oluyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye’deki toplam araç parkının yaş ortalaması 2024 yılında yüzde 14,3’e ulaştı. Özellikle son 7 yılda, 0-5 yaş arasındaki araçların oranı yüzde 24,5’e gerilerken lüks araç satışlarında ise yüzde 30’a kadar bir artış yaşandı.

Ekonomik Zorluklar ve Otomobil Satışları

Bu değişimde artan enflasyon ve kredi erişimindeki zorluklar büyük rol oynuyor. Orta sınıfın otomobil alımını güçleştiren ekonomik koşullar, 2024 yılında ekonomik segmentteki araç satışlarının yüzde 2’nin üzerinde azalmasına neden oldu. Ancak lüks segmentte ise yüzde 29’luk bir büyüme kaydedildi. Vergi oranlarının düşük olduğu A, B ve C segment araçlar piyasanın yüzde 85,7’sini oluştururken, bu oran 2023’te yüzde 89 seviyesindeydi.

Sektör temsilcileri, ÖTV sisteminin otomobil erişimini zorlaştırdığına dikkat çekerek acil ÖTV matrah güncellemeleri ve hurda teşvikinin devreye girmesi gerektiğini belirtiyor. ÖTV dilimlerinin gözden geçirilmesi ve yerli otomobil talebinin artırılması gerektiğini vurgulayan temsilciler, aynı zamanda emisyon hedeflerine destek olacak vergi düzenlemeleri yapılmasını istiyor.

ODMD Başkanı’ndan Açıklamalar

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye, yeni teknolojileri ve çevreye duyarlı yaklaşımları destekleyen bir vergi sistemine geçiş yapmalı. Ülkemizde gençleşmesi gereken çok yaşlı bir araç parkı bulunuyor. Bu durum, sadece yeni araç satışlarını değil, aynı zamanda trafik güvenliğini, çevreyi ve ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Gençleşen bir araç parkı, ülke için büyük önem taşıyor.”

(ALINTI)

Related Posts

‘Ticari ilişkiler hızla artacak’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyet, Suriye’de Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri görüştü.

KKM ve katılma hesaplarında düşüş

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yayımladığı haftalık verilere göre, 5 Temmuz ile sona eren haftada kur korumalı mevduat (KKM) ve katılma hesaplarında düşüş eğilimi sürdü. Bu kapsamda, söz konusu hesapların toplam büyüklüğü …

2.5 milyon TL’ye varan düşük faizli ‘Nefes Kredisi’ için başvurular başladı

KOBİ’lere yönelik ‘Nefes Kredisi’ başvuruları başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde sağlanan kredi desteğine ilk günden bin işletme başvurdu. Uygun görülen üyelere 1 milyon TL ile 2 milyon 500 bin TL arasında kredi verilecek.

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

TBYD Başkanı açıkladı: Tuborg grubuna zam geldi!

ÖTV artışının ardından alkol fiyatlarında yeni zamlar uygulanmaya başlandı. İki büyük alkol grubuna gelen zamlar raflara yansıdı. Fiyat listeleri güncellenirken tüketiciler yeni etiketlerle karşılaştı.