Yeni geliştirilen çipler elektrik yerine ışık kullanıyor

Teknoloji Dünyası Hakkında Yenilikçi Bir Haber

Bilişim dünyasında devrim niteliğinde bir adım atılarak, ışığı kullanarak hesaplama yapabilen yeni nesil çipler geliştiriliyor.

ABD merkezli teknoloji şirketleri Lightelligence ve Lightmatter, fotonik çiplerle yapay zeka ve veri analizi gibi konularda daha hızlı ve enerji tasarruflu çözümler sunarak bilişim alanında önemli gelişmelere imza atıyor.

Bu yenilikçi adımlar Nature dergisinde de yer alarak, bilişim teknolojileri alanında büyük bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Yapay Zeka İşlemleri İçin Işık Tabanlı Çipler

Geleneksel bilgisayarlar, hesaplamaları elektronik sinyallere dönüştürerek gerçekleştirirken, Lightelligence ve Lightmatter’ın geliştirdiği yeni cihazlar, ışığı doğrudan kullanarak matris çarpımı gibi matematiksel işlemleri gerçekleştirebiliyor.

İlk uygulamalarda elektronik bileşenlerin hala kullanıldığı bu cihazlar, ışık tabanlı çekirdeklerle yapay zeka uygulamalarında hız ve verimlilik sağlayarak geleneksel mimarilerden farklı bir yaklaşım sunuyor.

Lightelligence’ın PACE adını verdiği cihaz, fotonik ve elektronik çipleri birleştirerek finans, üretim ve nakliye sektörlerinde önemli olan optimizasyon problemlerinin çözümünü iyileştirmeyi hedefliyor.

Lightmatter’ın esnek işlemcisi ise dört ışık tabanlı çipi iki elektronik çip ile bir araya getirerek, ChatGPT gibi dil modelleri ve Pac-Man gibi oyunlarda kullanılan derin öğrenme algoritmalarını çalıştırabiliyor.

Bu da fotonik çiplerin, günlük hayatta kullandığımız teknolojilerle entegrasyonunun mümkün olduğunu gösteriyor.

Related Posts

Mars’tan gelen en ağır taş satışa çıkıyor: Fiyatı 4 milyon dolar olabilir

Dünya’da bugüne kadar bulunan en ağır Mars kökenli göktaşı, bu ay sonunda Sotheby’s müzayede evinde açık artırmaya çıkıyor. 24,67 kilogramlık bu devasa taşın fiyatı 4 milyon dolara kadar çıkabilir.

Bilim dünyasında ezber bozan bulgu: Beyin, sadece şekeri değil yağı da enerjiye çeviriyor

ABD’de bilim insanları, beyin hücrelerinin yalnızca glikoz değil, yağları da enerji için kullanabildiğini ortaya koydu. Bu buluşun, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif rahatsızlıkların yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde bilim insanlarına yardımcı olabileceği öngörülüyor.

Yanında telefon olmadan Whatsapp’a girilir mi?

İnsanlar zaman zaman telefonlarını evde unutabiliyorlar. İş yerlerinde ise bilgisayardan Whatsapp’a bağlanması gerektiğinde sorun oluyor. Bu sorunun çözümü bulundu. İşte tüm detaylar… İlk önce Whatsapp’ı açmak istediğiniz bilgisayardan Web Whatsapp …

Katlanabilir iPhone üretimi sonbaharda başlayabilir

Katlanabilir telefon furyasına hala girmemiş olan Apple’ın üretime önümüzdeki aylarda başlayacağı ve yeni modelin 2026’da çıkacağı iddia ediliyor.

185 gün şartını sağlamayan araç kapıda kalacak: Yola çıkarken dikkat!

Yurtdışında ikamet edenler bu kurala dikkat etmeniz gerekiyor. Türkiye’ye giriş yapmadan önce mutlaka kontrol edin.

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.