Twitter, 19 Mart’ta Blue abonesi olmayan kullanıcılar için SMS iki faktörlü kimlik doğrulamasını kaldırıyor. Bu makalemizde farklı bir 2FA yöntemini nasıl kullanabileceğinizi anlatıyoruz.
Kısa süre önce Twitter’dan kısa mesajlı kimlik doğrulamadan 2AFye geçmenizi söyleyen bir bildirim almış olabilirsiniz. Bunun sebebi Twitter’ın iki faktörlü SMS doğrulaması için ek ücret alacak olması. Bu durumda da Blue aboneliği için 8 dolar ödeme yapılması ya da farklı bir kimlik doğrulama yöntemi seçilmesi gerekiyor.
Neyse ki SMS ile doğrulama yapmak Twitter hesabını güvence altına almanın tek yolu değil. Mevcut ücretsiz yöntemler halen kullanılabilir durumda.
SMS ile 2 faktörlü doğrulama sistemi, SMS saldırılarına karşı kullanıcıyı savunmasız bırakabilir. Numaranıza erişim sağlayan biri hesabınıza erişmeye çalıştığında telefonunuza gelen mesajlara erişebilir. Bu durumda da hesabınızın güvenliği ciddi derecede tehlikeye girer.

Twitter SMS 2AD’nin kaldırılacağını söyleyen uygulama içi bildirim.
SMS ile kimlik doğrulamanın yanı sıra, Twitter hesabınıza giriş yaparken ekstra bir koruma katmanı olarak kimlik doğrulama uygulaması kullanabilirsiniz.
Authy, Google Authenticator ve Microsoft Authenticator gibi kimlik doğrulama uygulamaları, genellikle kısa bir süre sonra değişen tek seferlik şifreler oluşturur. Oluşturulan bu şifreleri tıpkı SMS doğrulamasında olduğu gibi Twitter hesabınıza giriş yaparken kullanabilirsiniz. Ancak bu şifreleri metin mesajları olarak değil, yalnızca uygulama üzerinden görebilirsiniz. Çok sık değişen bu şifreleri hesabınıza girebilmek için de çok daha sınırlı süreniz bulunur. Oluşturulan şifreleri yalnızca uygulamaya sahip olan kullanıcı görebilir. Bu sayede hesabınızın güvenliğini daha üst seviyelerde tutabilirsiniz.
Bu yöntem, SMS doğrulamasına nazaran daha güvenlidir. Çünkü bir bilgisayar korsanının kimlik doğrulama uygulamasının yüklü olduğu fiziksel cihazınıza erişmesi çok daha zor.

Twitter web sürümü iki faktörlü kimlik doğrulama ayarları.
Twitter’a iki adımlı kimlik doğrulama uygulaması ekleyebilmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Başlamadan önce seçtiğiniz kimlik doğrulama uygulamasında bir hesap oluşturduğunuzdan emin olun.
- Hesabınıza bir kimlik doğrulama uygulaması eklemek için ilk olarak Twitter’a web sitesi üzerinden giriş yapın.
- Ekranın sol alt tarafında yer alan kenar çubuğundaki üç nokta simgesine basın. Daha sonra Ayarlar ve Destek > Ayarlar ve Gizlilik öğesini seçin.
- Güvenlik ve Hesap Erişimi > Güvenlik > İki Faktörlü Kimlik Doğrulaması seçeneğini seçin.
- Daha sonra ekranda yer alan 3 doğrulama seçeneği arasından Kimlik Doğrulama Uygulaması ayarını işaretleyin. Bu seçeneği seçmeniz halinde Twitter sizden parolanızı girmenizi isteyebilir.
- Parolanızı girdikten sonra başlayın yazısına tıklayın. Bu aşamada ekranınızda bir QR kod açıldığını göreceksiniz.
- Telefonunuza yüklediğiniz kimlik doğrulama uygulamasını açın. Uygulamanın QR kod tarayıcısını açın ve Twitter’ın gösterdiği QR kodu taratın.
- Kod taraması bittiğinde Twitter’a geri dönün ve ileri seçeneğini seçin. Uygulamanın ürettiği kodu girin ve onayla seçeneğini işaretleyin.
- Her şeyi doğru yaptıktan sonra Twitter size tek kullanımlık bir yedek kod sağlayacak. Bu yedek kod sayesinde cihazınıza ve uygulamaya erişiminizi kaybetmeniz halinde bu kod sayesinde hesabınıza girebileceksiniz.
Tüm işlemler bu kadar. Yukarıda belirtilen tüm adımları doğru yaptığınız halde hesabınızda iki adımlı kimlik doğrulamasını açmış olacaksınız. Uygulamaya erişiminizi kaybetmemeniz için uygulamada oluşturduğunuz hesap şifresini not etmeyi unutmayın. Bu yöntem hesabınızı 2 adımlı SMS doğrulamasından daha güvenli tutacaktır.
Tüm bunlara ek olarak, hesabınızı güvende tutabilmek için güçlü bir parola belirlemek her zaman avantaj sağlayacaktır.