Terörsüz Türkiye ekonomiyi uçuracak

Terörsüz Türkiye ile Diyarbakır’da 10 Bin Kişiye İş Kapısı Açılıyor

“Terörsüz Türkiye” süreci, bölge ekonomisine umut olurken, süreç şimdiden meyvelerini vermeye başladı. Diyarbakır’da 10 bin kişiye iş kapısı olacak İmalatçılar Sanayi Sitesi’ne süreçle birlikte yurt içi ve dışından talep yağdı. Diyarbakır İmalatçılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çubuk, “Herkesi buraya yatırıma bekliyorum. Şu anda da ciddi talepler var” dedi. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ise “İş dünyası olarak bu sürecin destekçisi olacağız. İstiyoruz ki yatırımlar artsın, gençlerimiz iş sahibi olsun, bölgemiz huzurla ve güvenle büyüsün. Diyarbakır, tarih boyunca ticaretin ve kültürün beşiği olmuştur. Barış ortamı ile bu potansiyelimizi tam anlamıyla açığa çıkarabileceğimize inanıyorum” dedi.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi kırsal Oğlaklı Mahallesi ve Karacadağ bölgesinde, bin dönüm arazi üzerinde 10 milyar TL’lik bütçe ile inşa çalışmaları devam eden İmalat ve Geri Dönüşüm Toplu İşyeri Projesi’nde; hastane, spor tesisleri, idari binalar, otel, cami ve bin 200 ticari iş yeri yer alıyor.

Atıl bölgeye dev sanayi

Hummalı çalışmaların devam ettiği 60 blokun bir yıl içinde tamamlanıp ilk etapta 2 bin kişinin istihdamının sağlanması planlanıyor. Projenin tamamlanmasıyla yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. Proje sorumlusu Çubuk, Karacadağ eteklerinde atıl bir bölgede devasa bir sanayi kurduklarını söyledi. Sanayinin içerisinde geri dönüşüm tesisleri, oteller, hastane, iş yerleri ve imalat yapacakları yerler olacağını belirten Çubuk, burayı yaklaşık 1 sene önce alıp şu anda yüzde 10’nunu bitirdiklerini ifade etti. Çubuk, şunları kaydetti:

“Hele bu süreçten sonra inanılmaz talepler oldu. Devlet Bahçeli Bey’e, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a özelikle bu barışa katkı sundukları için gerçekten çok teşekkür ediyorum. Hem yurt içinden hem de yurt dışından çok güzel talepler var. Artık bu bölgede kavga, dövüş istemiyoruz. Kardeşlik, beraberlik, güzellikler istiyoruz. Diyarbakırımız özelikle bu bölgede merkezi bir yerdir. Bin dönüm arazi üzerinde sanayi kuruyoruz. Burada kadınlarımız için yer ayırmışız. Bu bölgede en az 10 bin insanın çalışabileceği alan kurduk. Bu barış havası bölgemizde, Diyarbakır’ımızda inşallah daha güzel havalar estirecek.”

Barışla potansiyeli açığa çıkarabiliriz

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Yeşil, şunları söyledi: “Öncelikle, PKK’nın silah bırakma yönünde alacağı karar bölgemiz ve ülkemiz adına son derece sevindirici bir gelişme olur. Biz yıllardır bu topraklarda barış ve huzurun tesis edilmesini en büyük öncelik olarak gördük. Çünkü ticaretin, kalkınmanın ve refahın olduğu yerde ancak barış vardır. Artık silahların konuşmadığı, çocuklarımızın geleceğe umutla baktığı bir Türkiye hayalini gerçeğe dönüştürmenin zamanı geldi. Diyarbakır, tarih boyunca ticaretin ve kültürün beşiği olmuştur. Barış ortamı ile bu potansiyelimizi tam anlamıyla açığa çıkarabileceğimize inanıyorum.”

Terörün maliyeti: 4 trilyon lira

Terörün yaklaşık 40 yıl içinde Türkiye’ye hesaplanabilir ekonomik maliyetinin 4 trilyon lira dolayında olduğu tahmin ediliyor. Terörün sora ermesi ile Türkiye’nin üzerinden büyük bir mali yükün kalkmasının yanı sıra psikolojik etkilerinin de Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bölgesel kalkınmaya olumlu yansımalarının olması bekleniyor. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 23 Ocak 2023’te terörün maliyeti konusunda alanında uzman akademisyenlerce yapılan ve İç Güvenlik Stratejileri Başkanlığı’nca koordine edilen çalışmanın bilimsel sonuçlarını da paylaştı. Soylu, şu bilgileri verdi: “1984-2019 arası, terörün hesaplanabilir toplam maliyeti yaklaşık 3 trilyon 722 milyar liradır. PKK kaynaklı hesaplanabilir yaklaşık maliyet ise 3 trilyon 423 milyar liradır. Hesaplanabilir diye ifade ediyoruz çünkü silahın, zırhlı aracın, karakolların hesabını yapabiliyoruz ancak şehit düşen bir evladımıza elbette hesap yapabilmemiz mümkün değildir. 

Şayet terör olmasaydı; bu parasal maliyetle tahmini olarak 100 adet İstanbul 3’üncü Köprüsü, 100 adet Veysel Eroğlu Barajı gibi ölçekli barajlar, 100 bin kilometre hızlı tren demir yolu, 100 bin kilometre duble yol, 1000 adet HES, 1000 adet orta ölçekli uluslararası havalimanı, 1000 adet 1000 yataklı şehir hastanesi, 1000 adet 1000 kişilik kütüphane, 1000 adet 24 derslikli okul bugün hepsi bir arada yapılabilirdi.”

Ayrıca terörden etkilenen bölgeler daha çok Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri oldu. Buralardan diğer bölgelere yoğun göç hareketleri yaşandı. Bölgede, kırsal yaşam ve buna bağlı tarımsal üretim ile havyancılık olumsuz etkilendi. -ANKARA Milliyet

Related Posts

Batı Akdeniz’in ihracatı 1 milyar dolar barajını erken aştı

Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) 1 milyar dolarlık ihracat rakamını geçen yıla göre daha erken aştı.

Araç fiyatlarında sert yükseliş: En son pandemide gördük bunu

ABD’de sıfır araç fiyatları Trump’ın getirdiği yüzde 25’lik oto-tarife önemleriyle nisan ayında fiyatlar yükseldi.Cox Automotive’s Kelley Blue Book’a göre, araç sahibi olmak isteyenlerin ödediği ortalama fiyat indirimler ve promosyonlardan sonra mart …

İngiltere işsizlik oranlarında yeni rekor

İngiltere’de Ocak-Mart 2025 döneminde işsizlik oranı, dört dönem boyunca yüzde 4,4 seviyesinde kaldıktan sonra yüzde 4,5’e çıkarak beklentilerle uyumlu gerçekleşti. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi tarafından yayımlanan verilere göre bu artış …

Yum! Brands Türkiye için harekete geçti: KFC ve Pizza Hut için yeni model

Yum! Brands Türkiye için harekete geçti: KFC ve Pizza Hut için yeni model

Bu hafta yatırım araçlarının performansı

Borsa İstanbul’da hisse senetleri haftalık bazda yüzde 2,43 değer kazanırken, gram altın fiyatı yüzde 2,72 artışla 4 bin 150 liraya yükseldi. Dolar/TL ise yüzde 0,49 oranında yükseldi.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.