Schwarzenbach’ın objektifinden Ankara’da İsviçre izleri: 100 yıllık dostluğun izinde özel bir sergi

Ankara Resim ve Heykel Müzesi, 11-24 Nisan 2025 tarihleri arasında anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Burçak Yakıcı’nın üstlendiği Schwarzenbach’ın Objektifinden Ankara’da İsviçre İzleri başlıklı sergi, İsviçre Büyükelçiliği’nin desteğiyle sanatseverlerle buluşuyor. Girişin ücretsiz olduğu sergide, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türkiye ile İsviçre arasında kurulan kültürel, mimari ve entelektüel etkileşim odağa alınıyor.

Sergi, 1933 yılında Ankara’ya gelen İsviçreli yazar, fotoğrafçı ve gazeteci Annemarie Schwarzenbach’ın objektifinden kente dair yakalanmış eşsiz kareleri Türkiye’de ilk kez gün yüzüne çıkarıyor. Schwarzenbach’ın yazıları ve fotoğrafları aracılığıyla, dönemin Ankara’sının şehir manzaraları, mimari dönüşümü ve modernleşme süreci izleyiciyle buluşuyor.

Türkiye ve İsviçre arasında 1925 yılında imzalanan Dostluk Antlaşması’nın 100. yılı anısına düzenlenen sergi, iki ülke arasındaki tarihi birlikteliği sanat aracılığıyla görünür kılıyor. İsviçre Ulusal Kütüphanesi, Annemarie Schwarzenbach Arşivi ve Cenevre, Zürih ile Bern üniversitelerinden temin edilen belgeler ışığında hazırlanan küratöryel araştırma, izleyicilere zengin bir görsel ve tarihsel anlatı sunuyor.

ÖNEMLİ İSİMLER ANILIYOR

Sergide ayrıca, İsviçreli-Avusturyalı mimar Ernst Arnold Egli ile birlikte çalışan ve Ankara’nın başkent olarak inşasında rol oynayan Arif Hikmet Holtay, Sedad Hakkı Eldem, Emin Onat ve Bedri Uçar gibi önemli isimler de anılıyor.

İsviçre ve Türkiye arasındaki köklü ilişkilerin bir yansıması olan Schwarzenbach’ın Objektifinden Ankara’da İsviçre İzleri sergisi, 24 Nisan’a kadar Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde ziyaret edilebilir. Bu özel sergi, tarih ile sanatı buluşturarak iki ülkenin ortak hafızasını yeniden hatırlatıyor.

Related Posts

15 Temmuz resmi tatil mi, ayın kaçına ve hangi güne denk geliyor? 2025 resmi tatil takvimi

15 Temmuz’un resmi tatil olup olmadığı, hafta içine denk gelmesi dolayısı ile takip ediliyor. Özel sektör ve kamuda çalışanlar 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü mevzuat bilgilerine yoğunlaştı. Bu sene salı gününe denk gelen 15 Temmuz’da yurt genelinde çeşitli etkinlikler ve programlar düzenlenecek. FETÖ’nün darbe girişimine gösterilen direnişin resmi olarak tescillenmesinin talep edildiği TBMM’de, resmi tatil kanun teklifi görüşülmüş ve karara bağlanmıştı. Resmi tatillerde bazı özel sektörde çalışanlar mesai ücreti alırken, kamu kurumları kapalı oluyor. Hastane, devlet daireleri, PTT, okul gibi kamu binaları resmi tatillerde hizmet vermiyor. Peki, 15 Temmuz yarım gün mü, hangi gün? İşte, o konu hakkında bilgiler…

Hürmüz Boğazı kapatıldı mı, nerede, önemi nedir? Hürmüz Boğazı kapatılırsa ne olur? İşte Hürmüz Boğazı’nın haritası ve dünya enerji piyasası için önemi!

İran Meclisi, dünyanın gündeminde yer alan Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararını onayladı. İsrail, İran ve ABD arasında yaşanan çalışmalar dünya petrol ticaretinin en önemli merkezlerinden Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasına kadar ilerledi. Basra Körfezi’nin ağzında yer alan dar su yolu Hürmüz Boğazı, Orta Doğu’daki petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretiminin Umman Denizi ve Hint Okyanusu üzerinden dünya pazarlarına taşınmasını sağlıyor. Dünya petrol ticaretinin can damarlarından biri olarak tanımlanan Hürmüz Boğazı’nın kapanması, küresel petrol fiyatlarında ciddi artışa yol açabilir. Bu nedenle, Hürmüz Boğazı haritası da kamuoyunun dikkatini çekti. Peki, Hürmüz Boğazı nerede, önemi nedir, kapatılırsa dünya enerji piyasası nasıl etkilenir? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Butlan nedir, ne demek? CHP Kurultayı için konuşulan mutlak butlan nedir?

Mutlak butlan ifadesi, CHP Kurultayı çerçevesinde sıkça konuşulan ifadeler arasında yer alıyor. Butlan (geçersizlik veya hükümsüzlük), bir hukuki işlemin, kuruluşundaki temel eksiklikler veya bozukluklar nedeniyle geçersiz sayılması durumunu ifade ediyor. Hukuki bir yaptırım olan butlan, mutlak butlan ile nisbi butlan olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, Butlan nedir, ne demek? CHP Kurultayı için konuşulan mutlak butlan nedir? İşte, o ayrıntılar

Diyarbakır usulü ‘fistanlı karne’

Diyarbakır’daki köy okulunda 12 yıldır sınıf öğretmenliği yapan Hasan Kartal, bu yıl okulundaki karne gününe renk kattı. Kartal, okuldaki 22 öğrencinin karnesine Diyarbakır yöresine ait çiçek desenli kumaşlardan fistan giydirdi.

Fatih Altaylı neden gözaltına alındı ve tutuklandı? DMM’den açıklama

Gazeteci Fatih Altaylı, gözaltına alınması ve akabinde tutuklanmasının ardından araştırılan isim oldu. Youtube kanalında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tehdit ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılıp gözaltına alınan gazeteci Fatih Altaylı, önceki gün tutuklandı. Peki, Fatih Altaylı neden gözaltına alındı ve tutuklandı? Fatih Altaylı ne demişti? İşte, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamaların detayları

Sakarya Üniversitesi, THE 2025 etki sıralamasında yükseldi

Sakarya Üniversitesi, Times Higher Education (THE) tarafından yayımlanan 2025 Etki Sıralaması’nda (Impact Rankings) sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik çalışmalarıyla Türkiye genelinde 14–18 aralığında yer aldı.