Rusya ile Ukrayna ortasındaki tahıl krizi Moskova’nın mutabakattan çekilmesiyle çıkmaza girmişti. Savaşta tek müspet gelişme olarak lanse edilen tahıl mutabakatına geri dönülmesi için dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya önderi Putin telefonda görüştü. Görüşmede Putin’in kimi talepleri olduğu ortaya çıktı.
24 Şubat’tan beri Rusya ile Ukrayna ortasındaki kriz devam ederken, iki ülke ortasında yaşanan savaş tahıl krizi oluşmasına da sebep oldu… Savaş sebebiyle milletlerarası kamuoyunda telaş yaratan tahıl krizine karşı Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda taraflar ile mutabakat sağlanmıştı.
Fakat Rusya geçen hafta bu muahedeyi rafa kaldırma kararı alarak gündem oldu. Savaş devam ederken Ukrayna güçlerinin son periyotta Rusya’ya yönelik hücumlarının artmasıyla tetiklenen bu karar sonrasında dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin telefon ile görüştü.
GARANTİLER İSTEMİŞ
Ankara’dan yapılan açıklamada görüşmenin ayrıntıları kamuoyu ile paylaşılmazken Moskova idaresi ise açıklamanın ayrıntılarını paylaştı. Kremlin tarafından yapılan açıklamada Rusya’nın mutabakata geri dönmek için birtakım kuralları olduğu ve “garantiler” istediği belirtildi.
Putin’in Erdoğan’a, “Moskova mutabakata yalnızca Kiev’den gerçek garantilerin sağlanması durumunda dönmeyi düşünebilir” dediği belirtildi.
Son periyotta Kırım’a ve Rus askerlerine yönelik akınlardan sonra iki ülke ortasındaki barış umutları da çöpe giderken Kiev ise tahıl koridorunu askeri gayeler için kullanmadığını söylemişti.
Kremlin tarafından yapılan açıklamada, “Putin, Erdoğan’a Kiev’den İstanbul Anlaşması’na sıkı bir biçimde uyulacağına dair gerçek kelamlar istedi ve bilhassa insani yardım koridorlarının askeri hedeflerle kullanılmamasının kelamının verilmesini istedi” denildi. Kremlin ayrıyeten, muahedeye yalnızca Kırım’a düzenlenen drone saldırısı ile ilgili bir soruşturmanın tamamlanmasından sonra dönülebileceğini duyurdu.
PUTIN: “ANLAŞMANIN İKİNCİ KISMI YERİNE GETİRİLMEDİ”
Putin’in telefon görüşmesinde ayrıyeten Erdoğan’a muahedenin ikinci kısmı olan Rus tarım eserleri ve gübrelerin dünya pazarlarına gönderilmesinin gerçekleşmediğini de hatırlattığı ve bundan ötürü rahatsızlığını belirttiği de açıklandı. Bu eserler Batı’nın yaptırımlarına maruz kalmasa da Rus üreticiler daha evvel kullandıkları Baltık Denizi limanlarını kullanamadıkları için eserlerini dağıtamamaktan şikayetçi.
Rusya ile Ukrayna ortasındaki tahıl mutabakatı Temmuz ayında Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğuyla imzalanmıştı. 19 Kasım’da sona ermesi planlanan muahedede tahılların inançlı bir biçimde nakliyesi sağlanmıştı.