Ön çapraz bağ kopma riski kadınlarda 4 kat daha fazla

Ön Çapraz Bağ Kopması ve Riskleri

İSTANBUL (İGFA) – Ön çapraz bağ kopması, özellikle sporcular arasında sıkça görülen ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir diz yaralanmasıdır.

Dizdeki dört ana bağdan biri olan ön çapraz bağlar, dizin stabilitesini koruyarak çapraz hareket etmesini sağlar. Bu bağların kopması genellikle aşırı gerilme sonucunda meydana gelir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Davud Yasmin, bu durumun genellikle temas veya darbe gibi ters hareketlerin neden olduğu rekabetçi sporlarda ortaya çıktığını belirtiyor.

Riskler ve Önlemler

Ani dönme hareketleri, yüklenme, trafik kazaları veya spor sırasında yaşanan darbeler ön çapraz bağ kopmalarına neden olabilir. Bu tür zedelenmelerin önlenmesi için ani hareketlerden kaçınılmalıdır.

Op. Dr. Davud Yasmin, dizdeki hızlı şişme, uyuşma, boşa basma hissi gibi belirtilerin önemli olduğunu vurguluyor. Bu belirtilerle karşılaşan bireylerin mutlaka bir ortopedi uzmanına başvurması gerektiğini belirtiyor.

Tedavi ve İyileşme Süreci

Hastanın yaşı ve aktivite durumu, tedavi seçiminde önemli bir faktördür. Genç ve aktif bireylerde cerrahi müdahale genellikle tercih edilirken, ileri yaşta ve düşük aktivite seviyesine sahip bireylerde cerrahi tedavi gerekmeyebilir. Tedavi süreci kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de genellikle 3 ay sürmektedir. Ancak bağların tam olarak iyileşmesi ve spora geri dönüş süreci yaklaşık 6 ayı bulabilir.

Diz sağlığı için belirtileri ciddiye almak ve uzman desteği almak önemlidir. Herhangi bir belirtiyle karşılaşıldığında vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Related Posts

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, sıcak iklime sahip bölgelerde yaygın olan ölümcül bir mantar hastalığının küresel ısınma nedeniyle daha geniş alanlara yayılma ihtimali bulunuyor.

Depresyonda olan hasta 56 gün boyunca uyudu: Donmuş gibiydi bilimin ekip çalışmasının ve sabrın zaferi

Samsun’da bir hasta psikiyatrik rahatsızlık sebebiyle 56 gün boyunca uyudu. Hastaya uygulanan elektrokonvülsif terapi (EKT) sayesinde hasta 56’ncı gün gözlerini açtı.

Tıp tarihine geçecek ameliyat: Bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık doğan bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir