Mars’tan gelen en ağır taş satışa çıkıyor: Fiyatı 4 milyon dolar olabilir

NWA-16788: Mars Göktaşı Rekoru Kırdı

Nijer’in Agadez bölgesinde keşfedilen NWA-16788 adlı göktaşı, şimdiye kadar bulunan en büyük bireysel Mars parçası olarak tarihe geçti. 2021 yılında Mali’de bulunan ve bir önceki rekoru elinde tutan Taoudenni 002 adlı göktaşı 14,51 kilogram ağırlığındaydı. Yeni keşfedilen NWA-16788 ise bu rekoru yüzde 70’ten fazla aşıyor.

16 Temmuz’da yapılacak açık artırmada, bu eşsiz göktaşının sahibi ve akıbeti belirlenecek. Bilim dünyası ise gözlerini bu olaya dikmiş durumda.

Mars Göktaşı NWA-16788: Detaylar

NWA-16788, Kasım 2023’te seyrek yerleşimli Nijer çöllerinde bulundu. Dinozor fosilleriyle ünlü bu bölgede keşfedilen göktaşının kökeni şüphesiz Mars’a dayanıyor. İncelemeler neticesinde, örnek parça Şanghay Astronomi Müzesi’nde Mars kaynaklı olarak doğrulandı.

Gerçekten Yeni Düşmüş Olabilir Mi?

Uzmanlar, NWA-16788’in Dünya’da çok az hava koşuluna maruz kaldığını belirtiyor. Bu durum, göktaşının nispeten yakın bir tarihte yeryüzüne düştüğünü işaret ediyor. Analizler, taşın içinde yüksek miktarda maskelynit adı verilen cam benzeri bir mineral bulunduğunu ve bazı bölgelerinin çarpma şoku nedeniyle eridiğini gösteriyor.

Açıklamada şu ifadelere yer veriliyor: “Bu göktaşı, Mars magmasının yavaş soğuması sonucu oluşmuş olup, esas olarak piroksen, maskelynit ve olivin minerallerinden oluşan büyük taneli bir yapıya sahiptir.”

Bilim mi, Koleksiyon mu?

Bu nadir ve bilimsel açıdan önemli göktaşının satışı ise bazı çevrelerde tartışma yaratmış durumda. Edinburgh Üniversitesi’nden paleontolog Steve Brusatte, taşın bir müzede sergilenmesi gerektiğini savunurken, Leicester Üniversitesi’nden gezegen bilimci Julia Cartwright, yeni sahibinin bilimsel araştırmalara katkıda bulunabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Bilim dünyasında ezber bozan bulgu: Beyin, sadece şekeri değil yağı da enerjiye çeviriyor

ABD’de bilim insanları, beyin hücrelerinin yalnızca glikoz değil, yağları da enerji için kullanabildiğini ortaya koydu. Bu buluşun, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif rahatsızlıkların yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde bilim insanlarına yardımcı olabileceği öngörülüyor.

Yanında telefon olmadan Whatsapp’a girilir mi?

İnsanlar zaman zaman telefonlarını evde unutabiliyorlar. İş yerlerinde ise bilgisayardan Whatsapp’a bağlanması gerektiğinde sorun oluyor. Bu sorunun çözümü bulundu. İşte tüm detaylar… İlk önce Whatsapp’ı açmak istediğiniz bilgisayardan Web Whatsapp …

Katlanabilir iPhone üretimi sonbaharda başlayabilir

Katlanabilir telefon furyasına hala girmemiş olan Apple’ın üretime önümüzdeki aylarda başlayacağı ve yeni modelin 2026’da çıkacağı iddia ediliyor.

185 gün şartını sağlamayan araç kapıda kalacak: Yola çıkarken dikkat!

Yurtdışında ikamet edenler bu kurala dikkat etmeniz gerekiyor. Türkiye’ye giriş yapmadan önce mutlaka kontrol edin.

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.

Nvidia’dan yapay zeka uyarısı

Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia’nın Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Jensen Huang, yapay zekanın büyük bir hızla geliştiğini belirterek, “Bu kadar hızlı gelişen bir teknoloji karşısında hayatta kalmanın yolu, ona adapte olmak.” dedi.