Karaciğer hasarını biyopsi yapılmadan ölçecek yapay zekâ yazılımı geliştiriliyor

Fibrozis Belirlemesi Kan Tahliliyle Kolaylaşıyor

Batman Teknokent’te geliştirilen yapay zekâ destekli yazılım sayesinde hepatit hastalarında ortaya çıkması muhtemel fibrozis hasarının biyopsiyle karaciğerden parça alınmadan kan tahlili sonuçlarıyla tespit edilmesi sağlanacak.

Batman Üniversitesi’nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve Bilgisayar Teknolojileri Bölümü’nden Dr. Yasin Sönmez liderliğindeki bir ekip, TÜBİTAK’ın yüzde 75 hibe desteğiyle “Fibrozis ve nekroinflamasyon belirlenmesinde non-invazif yapay zekâ destekli yeni bir yazılım geliştirilmesi projesi”ni hayata geçirdi.

Proje kapsamında, hepatit hastalarında fibrozis seviyesini biyopsiye gerek kalmadan kan tahliliyle belirleyen yapay zekâ destekli bir yazılım üzerinde çalışılıyor. Proje koordinatörlerinden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Sönmez, dünyada 400 milyon, Türkiye’de ise 4 milyon hepatit hastası bulunduğunu belirterek, hastaların gelecekte fibrozis geliştirme riski taşıdıklarını söyledi.

Dr. Sönmez, yapay zekâ destekli yazılımın hastalardaki fibrozis derecesini belirlemede yüzde 90 başarı elde ettiğini vurgulayarak, bu yeni yöntemin hastaların konforunu ve tedavi süreçlerini iyileştireceğini ifade etti. Projede yer alan ekip, yazılımın tamamlanmasıyla ulusal ve uluslararası patent başvurularını yapmayı planlıyor.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ise yapay zekâyla geliştirilen yazılımın hastaların fibrozis seviyelerini hızlı ve etkili şekilde belirleyerek tanının konulmasını kolaylaştıracağını belirtti. Yazılımın yerli ve milli bir ürün olmasıyla Türkiye’nin yazılım alanındaki dışa bağımlılığını azaltacağını dile getirdi. (AA)

Related Posts

Mars’tan gelen en ağır taş satışa çıkıyor: Fiyatı 4 milyon dolar olabilir

Dünya’da bugüne kadar bulunan en ağır Mars kökenli göktaşı, bu ay sonunda Sotheby’s müzayede evinde açık artırmaya çıkıyor. 24,67 kilogramlık bu devasa taşın fiyatı 4 milyon dolara kadar çıkabilir.

Bilim dünyasında ezber bozan bulgu: Beyin, sadece şekeri değil yağı da enerjiye çeviriyor

ABD’de bilim insanları, beyin hücrelerinin yalnızca glikoz değil, yağları da enerji için kullanabildiğini ortaya koydu. Bu buluşun, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif rahatsızlıkların yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde bilim insanlarına yardımcı olabileceği öngörülüyor.

Yanında telefon olmadan Whatsapp’a girilir mi?

İnsanlar zaman zaman telefonlarını evde unutabiliyorlar. İş yerlerinde ise bilgisayardan Whatsapp’a bağlanması gerektiğinde sorun oluyor. Bu sorunun çözümü bulundu. İşte tüm detaylar… İlk önce Whatsapp’ı açmak istediğiniz bilgisayardan Web Whatsapp …

Katlanabilir iPhone üretimi sonbaharda başlayabilir

Katlanabilir telefon furyasına hala girmemiş olan Apple’ın üretime önümüzdeki aylarda başlayacağı ve yeni modelin 2026’da çıkacağı iddia ediliyor.

185 gün şartını sağlamayan araç kapıda kalacak: Yola çıkarken dikkat!

Yurtdışında ikamet edenler bu kurala dikkat etmeniz gerekiyor. Türkiye’ye giriş yapmadan önce mutlaka kontrol edin.

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.