Hürmüz Boğazı’nda taşımacılık yapmanın maliyeti ve riski arttı!

Hürmüz Boğazı Güvenlik Endişeleri Nedeniyle Petrol Taşımacılığı Maliyetlerinde Artış Yaşanıyor

İsrail’in İran’a saldırıları sonrası başlayan çatışmalar, Hürmüz Boğazı’na ilişkin güvenlik endişelerini artırdı ve petrol taşımacılığı maliyetlerinde ciddi yükselişler yaşandı.

Basra Körfezi’nin ağzında bulunan dar su yolu Hürmüz Boğazı, Orta Doğu’daki petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz üretimini dünya pazarlarına bağlıyor. Bu stratejik geçidin kapanması durumunda küresel piyasalarda büyük sıkıntılar yaşanabilir.

Hürmüz Boğazı, dünya genelinde deniz yoluyla taşınan ham petrolün yaklaşık üçte birine ev sahipliği yaparken, başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Orta Doğu ülkelerinin petrol sevkiyatında kritik bir rol oynamaktadır. Günde yaklaşık 20 milyon varil petrol ve petrol ürünü bu boğazdan taşınmaktadır.

Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore gibi Asya ülkelerine yapılan sevkiyatların önemli bir bölümü de Hürmüz Boğazı üzerinden sağlanmaktadır. Ayrıca, küresel LNG ticaretinin yüzde 20’si de bu boğazdan geçmektedir.

Şu ana kadar doğrudan bir saldırı ya da kapatma yaşanmasa da, tanker operatörleri Hürmüz Boğazı geçişlerine daha temkinli yaklaşmaktadır, bu da piyasada gemilere olan erişilebilirliği azaltmaktadır. Bu durum, yakıt taşımanın risk ve maliyetinin artmasına neden olmaktadır.

Navlun Fiyatlarındaki Artışlar Dikkat Çekiyor

Londra Menkul Kıymetler Borsası’ndan alınan bir rapora göre, Orta Doğu’dan Çin’e giden ham petrol tankerleri için referans navlunlar çatışma öncesine göre yüzde 61 artarak 72,4 Worldscale puana yükselmiştir. Diğer rotalarda da benzer artışlar gözlemlenmektedir.

Orta Doğu’dan Japonya’ya yapılan sevkiyatlar için referans navlunlar da büyük yükselişler yaşamaktadır. Bu durum, yıl başından bu yana navlun fiyatlarının ciddi şekilde arttığını göstermektedir.

İran’ın Hürmüz Boğazı’nı Kapatma Riski Düşük Gözüküyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Oxford Üniversitesi tarafından derlenen verilere göre, Hürmüz Boğazı’nı kullanan tanker sayısında belirgin bir düşüş yaşanmıştır. Bu durumun, taşımacılık şirketlerinin temkinli davranmasıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Şu ana kadar boğazın kapatılması riski düşük olsa da, güvenlik endişeleri petrol taşımacılığı maliyetlerinde artışa neden olmaktadır.

Related Posts

Vergide 10 kat artışa itiraz dilekçesi yağdı

2026’dan itibaren 4 yıl boyunca geçerli olacak emlak rayiç bedellerindeki artış oranı yüzde 600
ile yüzde 1.000 arasında belirlendi. Vatandaşlar itiraz dilekçelerini vermek için muhtarlıklara koştu.

19 Temmuz 2025 Antalya için tarihi bir gün oldu

Türkiye’nin turizm başkenti Antalya, 19 Temmuz 2025 tarihinde tüm zamanların temmuz ayı rekorunu kırdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya ile Gazipaşa havalimanlarından kente giriş yapan 102 bin 6 yabancı ziyaretçiyle, temmuz ayları içinde en yüksek günlük turist sayısına ulaşıldığını duyurdu.

Sürücüler dikkat, bu hataya sakın düşmeyin! Bedeli 48 bin 315 lira

Yerköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, KGYS denetimlerinde Kırşehir Caddesi’nde bir sürücünün aracıyla drift attığını tespit etti. Ekipler, tespit ettikleri sürücüye Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince 48 bin 315 lira ceza kesti …

Demre’de Yat Yarışı Heyecanı

Setur Marinaları, TAYK Demre Kupası Yat Yarışı’nı 20-22 Temmuz’da düzenliyor. Katılımcılar Kekova’da.

Kınalı Eller Kadın Kooperatifi Musabeyli’de Hizmete Açıldı

Kilis’in Musabeyli ilçesinde kurulan Kınalı Eller Kadın Kooperatifi, depremzede kadınlara ekonomik ve psikososyal destek sağlamak amacıyla açıldı. Kooperatif, yerel ürünler üreterek satış yapmayı hedefliyor.

Aydın’da Haziran 2025 Araç Sayısı 644 Bin 836

Aydın’da 2025 Haziran’da 644 bin 836 araç bulunmakta, 11 bin 195 aracın devri yapıldı.