Geçmeyen şişlikler masum değil: İlk belirtilere dikkat!

Lenfoma Hastalığı ve Tedavisi

Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenfoma hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Lenfomanın, bağışıklık sistemimizin bir parçası olan lenfatik dokulardan köken aldığını belirten Ural, bu hastalığın en sık görülen hematolojik kanserlerden biri olduğunu belirtti. Lenfoma genel olarak Hodgkin lenfoma ve non-Hodgkin lenfoma olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır.

Belirtilere Dikkat!

Lenfoma belirtileri arasında genellikle ağrısız ve kendiliğinden küçülmeyen lenf bezi büyümeleri bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Ural, özellikle boyun, koltuk altı ve kasık bölgesindeki şişliklerin önemli olduğunu vurguladı. Açıklanamayan kilo kaybı, gece terlemeleri, uzun süren ateş ve halsizlik gibi belirtiler de hastalığın habercisi olabilir.

Tedavi ve İlerlemeler

Lenfoma tedavisinde son yıllarda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Prof. Dr. Ural, kemoterapi, immünoterapi, hedefe yönelik tedaviler ve radyoterapi gibi yöntemlerin oldukça etkili olduğunu dile getirdi. Erken tanının tedavinin başarısını belirleyen en önemli faktörlerden biri olduğunu belirtti.

Lenfoma İstatistikleri

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 600 bin yeni non-Hodgkin lenfoma vakasının bildirildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ural, hastalık farkındalığının toplumda artırılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Lenf bezlerinde açıklanamayan şişlik fark edenlerin vakit kaybetmeden bir hematoloji uzmanına başvurmaları gerektiğini vurguladı. Erken teşhisin hastalığın seyrini değiştirebileceğini belirtti.

Related Posts

Türkiye Afganistan mı oluyor?

Sağlık yasası içerisinde komisyonda büyük tartışmalar olmasına rağmen, tıbbi kenevire izin veren yasa CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ve Dr. Aylin Yaman’ın sert konuşmalarına rağmen Meclis’ten geçti. Uzmanlar madde bağımlılığına dair endişelerini paylaştı.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Uzmanından kritik uyarı: Lensle yüzmeyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hidayet Erdöl, kontakt lensle denize veya havuza girmenin göz sağlığı açısından ciddi enfeksiyon riskleri barındırdığını vurguladı.

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

Zeytinime Dokunma!

Zeytinime Dokunma!  Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclise sunuldu.