Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken Ergenlik: Gerçek ve Yalancı Ergenlik

Erken ergenlik, gerçek ergenlik ve yalancı ergenlik olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Gerçek erken ergenlik, beyindeki hipotalamus-hipofiz sisteminin zamanından önce aktive olmasından kaynaklanıyor. Bu durum kız ve erkeklerde yumurtaların uyarılmasına ve cinsellik hormonlarının artmasına neden oluyor. Kızlarda erken ergenlik 10 kat daha fazla görülürken, erkeklerde nadir rastlanır ve genellikle patolojik etkenlerden kaynaklanır.

Yalancı erken ergenlik ise hipofiz uyarısından bağımsız olarak, cinsiyet hormonlarının farklı nedenlerle artması olarak tanımlanıyor. Bu duruma sebep olabilecek etkenler arasında; tümörler, böbrek üstü bezi hastalığı ve genetik sendromlar yer alıyor.

Ani ve Hızlı Boy Uzamasına Dikkat!

Erken ergenliğin ilk belirtileri arasında kızlarda meme büyümesi, erkeklerde testis büyümesi ve ani boy uzaması yer alıyor. Uzmanlar, bu belirtilerin erken yaşta görülmesi durumunda mutlaka bir çocuk endokrinoloji uzmanına başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Obezite Erken Ergenliğin Yaygın Bir Sebebi

Ailede erken ergenlik öyküsü olması riski artırabilir ancak çevresel etkenlerin daha büyük bir etkisi olduğu biliniyor. Obezitenin erken ergenliğin yaygın bir sebebi olduğunu belirten uzmanlar, yağ dokusundan salgılanan hormonların hipotalamik salgıyı etkileyerek erken ergenliğe neden olabileceğini vurguluyor.

Kimyasal Ürünlerden Ekran Kullanım Süresine

Kimyasal ve hormonal ürünlerin yanı sıra ekran kullanım süresinin de erken ergenliğe yol açabileceği belirtiliyor. Aile içindeki sorunlar, duygusal ihmal ve çevresel faktörlerin ergenlik sürecini etkileyebileceği ifade ediliyor.

Erişkin Boyu Kısa Kalmasın!

Erken ergenlik durumunda tedavinin gecikmesi durumunda çocuklarda fiziksel ve ruhsal sorunlara yol açabileceği belirtiliyor. Tedaviye erken başlandığında ise bu sorunların önlenebileceği vurgulanıyor.

Tedaviyle Ergenlik Süreci Yavaşlıyor!

Erken ergenlik sorunu yaşayan çocukların sadece küçük bir kısmında tedavi gerektiği belirtiliyor. Tedavinin amacı ergenlik sürecini yavaşlatmak ve çocuğun normal gelişimini desteklemektir. GnRH analogları gibi iğne tedavileri, hormonların baskılanmasını sağlayarak ergenlik sürecini yavaşlatır.

Related Posts

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Uzmanından kritik uyarı: Lensle yüzmeyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hidayet Erdöl, kontakt lensle denize veya havuza girmenin göz sağlığı açısından ciddi enfeksiyon riskleri barındırdığını vurguladı.

Zeytinime Dokunma!

Zeytinime Dokunma!  Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclise sunuldu.

Geçmeyen şişlikler masum değil: İlk belirtilere dikkat!

Boyun, koltuk altı veya kasıkta geçmeyen ağrısız şişlikler lenfoma belirtisi olabilir. Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenfomanın belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında önemli bilgiler verdi.

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Uzmanı uyardı: Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli