Duruşma tarihi bugün: Rümeysa Öztürk gözaltından çıkıyor mu?

Rümeysa Öztürk’ün Kefalet Duruşması Bugün Yapılacak

ABD’de Gümrük ve Göç İdaresi (ICE) kolluk güçleri tarafından aniden tutuklanan ve haftalarca tutulan Rümeysa Öztürk, kefalet duruşması için ilk kez hakim karşısına çıkıyor.

Yargıç William Sessions, Burlington, Vermont’ta görev yapan, Cuma günü yapılacak duruşmada Öztürk’ün mahkemeye uzaktan bağlanmasına izin verecek.

Türk vatandaşı tam burslu doktora öğrencisi Öztürk, İsrail’in Filistin politikalarını eleştiren bir yazı yazdığı için sivil kıyafetli ICE güçleri tarafından aniden gözaltına alınmıştı. Görüntüler, bir polis operasyonundan çok insan kaçırmaya benzetilmişti.

Öztürk’ün kefalet karşılığı serbest bırakılması için şimdi duruşma yapılacak. Bazı İnsan Hakları Örgütleri, Öztürk’ün hiç tutuklanmaması gerektiğini vurguluyor.

Öztürk’ün Durumu

Öztürk, Tufts öğrenci gazetesinde yayımlanan ve üniversitenin Gazze’deki savaşa ilişkin tutumunu eleştiren bir makaleyi birlikte yazdıktan sonra gözaltına alındı.

Öztürk, apar topar tutuklandıktan sonra Vermont’tan Louisiana’daki merkeze gönderildi. Vermont’ta gözaltında bulunduğu süre boyunca, altı haftadır haksız yere tutulduğu belirtildi.

New York merkezli 2. Temyiz Mahkemesi, federal hükümete Öztürk’ü Vermont’a getirmesi için ek bir hafta süre verdi. Ancak Öztürk’ün avukatları, Yargıç Sessions’ı beklemeden duruşmanın yapılmasına ikna etti ve serbest bırakılma sürecini hızlandırdı.

Federa Savcı Eleştirileri

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nden avukat Monica Allard, “Gerçekten bir hafta daha gözaltında tutulmamalı” diye konuştu. Federal savcı Michael Drescher, başka bir tarihe karar verilmesinin hatalı olduğunu öne sürdü.

Drescher, “Bu karar, Çarşamba günkü temyiz hükmüyle çelişiyor gibi görünüyor” dedi. Allard, Öztürk’ün sağlığının öncelikli olduğunu ve gözaltında kaldığı süre boyunca astım krizleri geçirdiğini ve durumunun kötüleştiğini vurguladı.

Related Posts

Erdoğan video mesajla katıldı… Srebrenitsa’da katliamın 30’uncu yılı anıldı

BOSNA Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 1995’te Sırp birliklerince yapılan ve 8 binden fazla Boşnak sivilin acımasızca katledildiği soykırımın 30’uncu yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Yapay zekayla yazılan çocuk kitabı tepki çekti: ‘Sektörü doğrudan hedef alıyor’

İsviçre’de yapay zekanın yazıp resimlediği ‘Canavar Prenses’ adlı çocuk kitabı, kitap sektörü ve çocuk doktorlarının tepkisini çekti. Yazarlar ve yayıncılar, kampanyanın yaratıcı emeği değersizleştirdiğini ve sektörü tehdit ettiğini savunurken, doktorlar kitabın çocukların hayal gücünü olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Erdoğan’dan Ayasofya açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “5 yıl önce bugün zincirlerini kırıp Ezan-ı Muhammedilerle yeniden buluşturduğumuz Ayasofya, umarım ebediyen özgür kalır” dedi.

Türkiye sınırında panik anları: Mayınlar patlamaya başladı

Batı Trakya’da Yunanistan ile Türkiye sınırını oluşturan Meriç nehri bölgesinde çıkan yangın mayın patlamalarına neden oldu, paklama sesleri sınırın iki yanındaki köylerde panik yaşanmasına neden oldu.

Bakan Ersoy duyurdu: Turizm başkenti Ankara oldu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ankara’nın 2026 yılı için ‘Türk Dünyası Turizm Başkenti’ seçildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, bu kararın Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alındığını belirtti.

Evini kaçak tarihi eser ve silah deposu haline getirmiş

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Şirinköy Mahallesi’nde yaşayan T.Ö. isimli şahsın evine, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından operasyon düzenlendi.