CHP heyetinden Van’da kayyım tepkisi: Halkın iradesinden elinizi çekin!

T24 Haber Merkezi 

Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanması nedeniyle Genel Merkez tarafından görevlendirilen CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve beraberindeki heyet, “Van halkı bir valiyi seçmedi. Bunu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Şu anda milletvekillerimiz ve il başkanımızla birlikte Van halkıyla selamlaşıp dertleşirken birden böyle bir kalabalık oluştu. Bu kalabalık kendiliğinden oluştu. Demokrasi için oluştu. O yüzden Ankara’ya sesleniyoruz, sandıktan elinizi çekin, halkın iradesinden kayyumlarınızı çekin, bu yanlış bu ülkeyi felakete sürükler” açıklamasını yaptı. 

Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanması nedeniyle tepkileri yerinde almak amacıyla CHP Genel Merkezi tarafından görevlendirilen, Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Milletvekili Yunus Emre, Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ve Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal’dan oluşan heyet Van’a geldi. İlk olarak CHP İl Başkanlığını ve Van esnafını ziyaret eden heyet, DEM Parti Van İl Örgütünü de ziyaret edecek.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, partisinin il başkanlığında yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Türkiye’de anti- demokratik uygulamalar, hukuksuz soruşturma ve iddianameler, kayyum uygulamaları bizi böyle bir ziyarette buluşturdu. Bugün Van halkının iradesi için buradayız. Uzun yıllardır Van’a hiçbir yatırım yapmayan ve olanları da kapatan bir iktidar var. Yatırım yok ama kayyum var, yatırım yok ama anti-demokratik uygulamalar var. Biz bunu kabul etmiyoruz. Halk valileri seçmiyor, halk belediye başkanlarını seçiyor. Çok tuhaf bir dönemdeyiz. Bu hukuksuzluk, Türkiye demokrasisini uçuruma doğru götürüyor. 86 milyon buna izin vermeyecektir. Hep beraber direnmeliyiz. Daha seçimin üzerinden bir yıl bile geçmedi ama bir kayyum ataması var. Ben şunu ifade etmek istiyorum, yerel mahkemeler karar veriyor, yüksek mahkemeler istinaf ve Yargıtay’ın kararı beklenmeksizin kayyum atıyor. Demek ki AKP’nin yeni adalet sisteminde yüksek mahkemelerin yeri yok, yüksek mahkemelere inanç yok. Onların kararını beklemeksizin kayyum atanıyor. Belki istinaf bozacak kararı, belki Yargıtay bozacak. O zaman bu valinin durumu, kayyum atanması ne olacak? Masumiyet karinesi ayaklar altına alınmıştır. Tüm partiler ve tüm seçmen bu duruma direneceğiz diyorum.”

“Sandıktan elinizi çekin”

Heyet, CHP İl Başkanlığının ardından Van esnafıyla da biraraya geldi. Başarır, Van halkının iradesi için geldiklerini, valinin kendi görevini, belediye başkanının kendi görevini yapmasını istediklerini söyledi. Ali Mahir Başarır, şöyle konuştu:

“Ama görüyoruz ki bu ülkede seçimden hemen sonra valileri belediye başkanlığı için hazırlamışlar, bunu kabul etmeyeceğiz. Eğer Van’da bu yapılıyorsa, bu Edirne’nin de Trabzon’un da canını acıtmalı çünkü benim canım acıyor. Van halkı bir valiyi seçmedi. Bunu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Şu anda milletvekillerimiz ve il başkanımızla birlikte Van halkıyla selamlaşıp dertleşirken birden böyle bir kalabalık oluştu. Bu kalabalık kendiliğinden oluştu. Demokrasi için oluştu. O yüzden Ankara’ya sesleniyoruz, sandıktan elinizi çekin, halkın iradesinden kayyumlarınızı çekin, bu yanlış bu ülkeyi felakete sürükler. O yüzden Van’ın siz güzel insanlarının iradesi için burada olmaya devam edeceğiz. Biz demokrasinin yanındayız kayyumların değil.”

“Dayanışma içinde atlatacağız”

Ziyaret sırasında konuşan Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Türkiye’nin her yerinde kayyum atamaları yaşandığını, her gün gazeteciler siyasetçiler, iş adamlarının hedefte olduğunu söyledi. Tanrıkulu, şunları söyledi:

“Bu sabah itibarıyla daha yeni İstanbul Büyükşehir Belediye başkanımıza karşı yeni bir dava daha açıldı. Hepinizin sesi olan Halk TV’ye karşı bir daha açıldı. TÜSİAD hedef gösterildi. Beşiktaş Belediye Başkanı Ahmet Özer hapiste. Bunlar CHP’li belediye başkanları, sizlerin desteği ile seçildiler. Ovacık, Mardin, Siirt, Tunceli belediye başkanları alındı. Hakkari daha ilk gün alındı. Eğer sizler birlikte burada direnmeseydiniz Abdullah Zeydan’a mazbata verilmeyecekti. Eğer 10 ay belediye başkanlığı yaptıysa Van halkının gücüyle burada kaldı. O nedenle hep beraberiz, bu saldırıları beraber, dayanışma içinde atlatacağız. Umutsuzluk yok mücadele var.”

 

 

Related Posts

Hayal kırıklığı Trump’ın tavrını değiştirdi: Sabah güzel konuşuyor akşam bomba yağdırıyor

ABD Başkanı Trump, Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemleri göndereceklerini açıkladı. Trump, “Avrupa Birliği ödeyecek, biz göndereceğiz” dedi ve barış görüşmeleri sırasında Putin’in kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Trump’tan ‘suikast’ suçlaması: Olmaması gereken hatalar yapıldı

ABD Başkanı Donald Trump, 13 Temmuz 2024’te uğradığı suikast girişimine ilişkin, “Olmaması gereken hatalar yapıldı.” dedi.

Gazze can kaybında son durum!

İsrail, Gazze Şeridi’ne yoğun saldırılarını sürdürüyor. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nde son 24 saatte 59 can kaybının kayıtlara geçtiği, 208 kişinin ise yaralandığı belirtildi. Sözde yardım dağıtımları sırasında 17 …

LGS’deki şüpheler Meclis gündeminde: Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e 6 soru!

MEB, dün LGS sonuçlarını açıklarken; bu yıl tam puan alan öğrenci sayısında rekor kırıldı. Sınavın zor olmasına rağmen tam puan alan öğrenci sayısının bir önceki yıla göre yüzde yüz oranında artması akıllara Cumhuriyet’in ortaya çıkardığı LGS skandallarını getirdi. İYİ Partili Turhan Çömez, soru işaretlerini Meclis gündemine taşıdı.

Erdoğan video mesajla katıldı… Srebrenitsa’da katliamın 30’uncu yılı anıldı

BOSNA Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 1995’te Sırp birliklerince yapılan ve 8 binden fazla Boşnak sivilin acımasızca katledildiği soykırımın 30’uncu yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Yapay zekayla yazılan çocuk kitabı tepki çekti: ‘Sektörü doğrudan hedef alıyor’

İsviçre’de yapay zekanın yazıp resimlediği ‘Canavar Prenses’ adlı çocuk kitabı, kitap sektörü ve çocuk doktorlarının tepkisini çekti. Yazarlar ve yayıncılar, kampanyanın yaratıcı emeği değersizleştirdiğini ve sektörü tehdit ettiğini savunurken, doktorlar kitabın çocukların hayal gücünü olumsuz etkileyebileceğini belirtti.