Buzulların erimesi, doğa olaylarını artırmış olabilir

Colorado Üniversitesi Araştırmasına Göre Son Buzul Çağı’ndaki Hızlı Buzul Erimesi İklim Değişikliğine Yol Açtı

Colorado Üniversitesi’nden yüksek lisans öğrencisi Tao Yuan ve Profesör Shijie Zhong liderliğinde yürütülen bir araştırma, Son Buzul Çağı’nın sonunda yaşanan hızlı buzul erimesinin, kısa süreli ancak etkili bir iklim değişikliğine sebep olduğunu ortaya koydu.

Yapılan araştırmaya göre, yaklaşık 12 bin ila 6 bin yıl önce Orta Atlantik Sırtı’nda deniz tabanı yayılma oranının yüzde 40’a kadar arttığı belirlendi. Eriyen buzulların Dünya kabuğunu hem dikey hem de yatay olarak etkilediği ifade edildi. Bu durum, Kuzey Amerika levhasında hafif bir dönüşe ve deniz tabanında daha fazla okyanus kabuğu oluşumuna neden oldu.

Modelleme verilerine dayalı yapılan çalışmada, aynı dönemde İzlanda’daki volkanik faaliyetlerin belirgin şekilde arttığı tespit edildi. Araştırmacılar, geçmiş buzul erimeleri ile ilişkilendirilen artışların, günümüzde Grönland’daki buzul erimeleriyle benzer etkilere sahip olabileceğine dikkat çekti.

Araştırmanın başyazarı olan Tao Yuan, “Buzulların erimesi, gelecekte okyanus ortası sırtlarında deniz tabanının yayılmasını ve volkanik faaliyetleri artırabilir. Ancak bu etkilerin gözlemlenmesi için yüzyılların gerekebileceğini” ifade etti.

Related Posts

Bilim dünyasında ezber bozan bulgu: Beyin, sadece şekeri değil yağı da enerjiye çeviriyor

ABD’de bilim insanları, beyin hücrelerinin yalnızca glikoz değil, yağları da enerji için kullanabildiğini ortaya koydu. Bu buluşun, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif rahatsızlıkların yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde bilim insanlarına yardımcı olabileceği öngörülüyor.

Yanında telefon olmadan Whatsapp’a girilir mi?

İnsanlar zaman zaman telefonlarını evde unutabiliyorlar. İş yerlerinde ise bilgisayardan Whatsapp’a bağlanması gerektiğinde sorun oluyor. Bu sorunun çözümü bulundu. İşte tüm detaylar… İlk önce Whatsapp’ı açmak istediğiniz bilgisayardan Web Whatsapp …

Katlanabilir iPhone üretimi sonbaharda başlayabilir

Katlanabilir telefon furyasına hala girmemiş olan Apple’ın üretime önümüzdeki aylarda başlayacağı ve yeni modelin 2026’da çıkacağı iddia ediliyor.

185 gün şartını sağlamayan araç kapıda kalacak: Yola çıkarken dikkat!

Yurtdışında ikamet edenler bu kurala dikkat etmeniz gerekiyor. Türkiye’ye giriş yapmadan önce mutlaka kontrol edin.

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.

Nvidia’dan yapay zeka uyarısı

Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia’nın Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Jensen Huang, yapay zekanın büyük bir hızla geliştiğini belirterek, “Bu kadar hızlı gelişen bir teknoloji karşısında hayatta kalmanın yolu, ona adapte olmak.” dedi.