Birkaç adım daha atılırsa ‘kuantum’ bildiğimiz her şeyi değiştirecek

Schrödinger’in Kedisi Deneyinde Sıcaklık Sınırı Yeniden Belirlendi

Schrödinger’in kedisi, aynı anda ölü ve canlı olabilen kuantum süperpozisyon durumunu temsil eder. Fakat genellikle bu tür durumlar, eksi 273,15°C’nin biraz üzerindeki koşullarda mümkün olur.

Avusturya Innsbruck Üniversitesi’nden Prof. Gerhard Kirchmair ve ekibi, deneylerini bu kez daha “sıcak” bir ortamda gerçekleştirdi ve elde ettikleri süperpozisyon durumu, yaklaşık eksi 271.35°C’de gözlemledi.

Kirchmair, deneyin amacını şöyle açıkladı: “Schrödinger’in kedisinin canlı olduğunu varsaydığı düşünce deneyini, yani sıcak bir varlığı, daha ılık koşullarda da oluşturup oluşturamayacağımızı görmek istedik.”

Deneyde, bir qubit (kuantum biti) mikrodalga rezonatörü içine yerleştirildi ve hassas ayarlamalar sonucunda qubit süperpozisyon haline getirildi. Araştırma sonuçları 4 Nisan’da Science Advances dergisinde yayımlandı.

Araştırmanın diğer yazarlarından Thomas Agrenius, bulguların olağandışılığını vurgulayarak, “Çoğu meslektaşımız bu sonuçlara önce inanmakta zorlandı çünkü sıcaklık genellikle kuantum etkilerini bozar” dedi.

Çalışma, gelecekteki kuantum bilgisayarlar için umut verici bir adım olabilir. Mevcut kuantum bilgisayarlar, qubit’lerin bilgilerini korumak için mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda tutuluyor. Bu durum yüksek maliyetlere ve teknik zorluklara neden olmaktadır.

Kirchmair, “Eğer gerekli etkileşimleri sağlayabilirsek, sıcaklığın o kadar da kritik olmayabileceğini düşünüyoruz” diyerek ilerleyen yıllarda kuantum cihazlarının daha erişilebilir hale gelebileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Mars’tan gelen en ağır taş satışa çıkıyor: Fiyatı 4 milyon dolar olabilir

Dünya’da bugüne kadar bulunan en ağır Mars kökenli göktaşı, bu ay sonunda Sotheby’s müzayede evinde açık artırmaya çıkıyor. 24,67 kilogramlık bu devasa taşın fiyatı 4 milyon dolara kadar çıkabilir.

Bilim dünyasında ezber bozan bulgu: Beyin, sadece şekeri değil yağı da enerjiye çeviriyor

ABD’de bilim insanları, beyin hücrelerinin yalnızca glikoz değil, yağları da enerji için kullanabildiğini ortaya koydu. Bu buluşun, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif rahatsızlıkların yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde bilim insanlarına yardımcı olabileceği öngörülüyor.

Yanında telefon olmadan Whatsapp’a girilir mi?

İnsanlar zaman zaman telefonlarını evde unutabiliyorlar. İş yerlerinde ise bilgisayardan Whatsapp’a bağlanması gerektiğinde sorun oluyor. Bu sorunun çözümü bulundu. İşte tüm detaylar… İlk önce Whatsapp’ı açmak istediğiniz bilgisayardan Web Whatsapp …

Katlanabilir iPhone üretimi sonbaharda başlayabilir

Katlanabilir telefon furyasına hala girmemiş olan Apple’ın üretime önümüzdeki aylarda başlayacağı ve yeni modelin 2026’da çıkacağı iddia ediliyor.

185 gün şartını sağlamayan araç kapıda kalacak: Yola çıkarken dikkat!

Yurtdışında ikamet edenler bu kurala dikkat etmeniz gerekiyor. Türkiye’ye giriş yapmadan önce mutlaka kontrol edin.

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.