Bilim İnsanları Işığın ‘Optik Rotatum’ Yapısını Keşfetti

Harvard Üniversitesi Araştırmacıları Işığın Yeni Yapısını Keşfetti

BİLİM insanları, ışığın ‘optik rotatum’ adlı yeni yapısını keşfettiklerini açıkladı.

Harvard Üniversitesi John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu’ndaki araştırmacılar, ışık ışınlarının yeni bir türünü keşfetti. Bu ışınlar, hareket ederken yalnızca bükülmekle kalmayıp aynı zamanda hızları farklı bölgelerde değişerek benzersiz desenler oluşturuyor. Işığın bu davranışı, doğada sıkça görülen spiral şekillere benziyor. Araştırmacılar, ışığın burgu şeklindeki torkunun zamanla nasıl değiştiğini tanımlamak için ‘optik rotatum’ terimini kullandı.

Fibonacci sayı dizisini (Da Vinci Şifresi ile ünlenen) yansıtan optik rotatum, bir deniz kabuğunda, ayçiçeği tohumlarında ve ağaç dallarında görülen logaritmik bir spiral şeklinde yayılıyor. Bu beklenmedik bağlantı, ışığın temel davranışları ile doğanın evrensel desenleri arasındaki ilişkiye dair yeni ipuçları sunuyor.

Endüstriyel uygulamalarda yüksek yoğunluklu lazerler ve büyük kurulumlar kullanılarak tork değiştiren ışıklar gösterilmişken, Harvard ekibi bu teknolojiyi çok daha düşük maliyetli ve entegre bir cihazda gerçekleştirdi. Bu sayede, optik rotatum teknolojisinin gerçek dünyada kullanılabilirliği ve endüstriyle uyumluluğu artırıldı.

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden Doçent Ahmed Dorrah çalışmaya ilişkin, “Bu, araştırmamızın beklenmedik en önemli noktalarından biriydi. Umarım uygulamalı matematikte uzmanlaşmış diğer araştırmacılara, bu ışık desenlerini daha fazla incelemeleri ve evrensel imzalarına dair benzersiz içgörüler edinmeleri konusunda ilham verebiliriz” ifadelerini kullandı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol.  Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

Related Posts

Bilim dünyasında ezber bozan bulgu: Beyin, sadece şekeri değil yağı da enerjiye çeviriyor

ABD’de bilim insanları, beyin hücrelerinin yalnızca glikoz değil, yağları da enerji için kullanabildiğini ortaya koydu. Bu buluşun, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif rahatsızlıkların yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde bilim insanlarına yardımcı olabileceği öngörülüyor.

Yanında telefon olmadan Whatsapp’a girilir mi?

İnsanlar zaman zaman telefonlarını evde unutabiliyorlar. İş yerlerinde ise bilgisayardan Whatsapp’a bağlanması gerektiğinde sorun oluyor. Bu sorunun çözümü bulundu. İşte tüm detaylar… İlk önce Whatsapp’ı açmak istediğiniz bilgisayardan Web Whatsapp …

Katlanabilir iPhone üretimi sonbaharda başlayabilir

Katlanabilir telefon furyasına hala girmemiş olan Apple’ın üretime önümüzdeki aylarda başlayacağı ve yeni modelin 2026’da çıkacağı iddia ediliyor.

185 gün şartını sağlamayan araç kapıda kalacak: Yola çıkarken dikkat!

Yurtdışında ikamet edenler bu kurala dikkat etmeniz gerekiyor. Türkiye’ye giriş yapmadan önce mutlaka kontrol edin.

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.

Nvidia’dan yapay zeka uyarısı

Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia’nın Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Jensen Huang, yapay zekanın büyük bir hızla geliştiğini belirterek, “Bu kadar hızlı gelişen bir teknoloji karşısında hayatta kalmanın yolu, ona adapte olmak.” dedi.