Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Uzmanından Bebek Sevgisinin Püf Noktaları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, bebekleri sevmenin inceliklerini anlattı.

Dr. Ferunda Demir, bebeklerle sevgi dolu bir şekilde vakit geçirirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu. Özellikle sallama, zıplatma, havaya atıp tutma gibi hareketlerin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguladı.

Uzm. Dr. Ferunda Demir, bebekleri sallamanın, onları havaya atıp tutmanın hayati riskler taşıdığını belirtti. “Sevgiyle yapılan yanlışlar geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir” dedi.

“Doğru Bilinen Yanlışlar”

Dr. Demir, toplumda bebekleri sakinleştirmek amacıyla yapılan sallama, zıplatma gibi hareketlerin aslında yanlış olduğunu söyledi. “Bebeklerin kafa büyüklüğü vücutlarına oranla daha fazladır. Bu nedenle yapılan sarsıntılar ciddi sonuçlara yol açabilir” diye uyardı.

“Zihinsel ve Bedensel Hasarlar Riski”

Uzman, sarsıntıların beyin damarlarından göz içi kanamalarına kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Ayrıca solunumu kontrol eden sinirlerde de hasarlara yol açabileceğini söyledi. “Bu tür hareketler bebeklerde hayati tehlikeler oluşturabilir” dedi.

“Göz Teması Önemli”

Uzm. Dr. Demir, bebeklerle sağlıklı bağlanmanın en doğru yolunun göz teması ve nazik temas olduğunu vurguladı. “Bebekle göz teması kurmak, onunla konuşmak ve dokunmak sağlıklı bağlanmayı destekler” şeklinde konuştu.

Olumsuz durumlarda dikkat edilmesi gereken belirtilere de değinen uzman, “Bebekte anormallik, şiddetli kusma, sabit bir noktaya bakma gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Erken müdahale kalıcı hasarları önleyebilir” dedi.

Related Posts

Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, sıcak iklime sahip bölgelerde yaygın olan ölümcül bir mantar hastalığının küresel ısınma nedeniyle daha geniş alanlara yayılma ihtimali bulunuyor.

Depresyonda olan hasta 56 gün boyunca uyudu: Donmuş gibiydi bilimin ekip çalışmasının ve sabrın zaferi

Samsun’da bir hasta psikiyatrik rahatsızlık sebebiyle 56 gün boyunca uyudu. Hastaya uygulanan elektrokonvülsif terapi (EKT) sayesinde hasta 56’ncı gün gözlerini açtı.

Tıp tarihine geçecek ameliyat: Bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık doğan bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

102 yaşındaki bilim insanı, uzun ömrünü genlere değil bu kurala borçlu

Genetik faktörlerin uzun yaşam üzerindeki etkisi sıkça tartışılırken, 102 yaşındaki bilim insanı kendi ömrünü genlerine değil, uyguladığı özel bir kurala borçlu olduğunu söylüyor. Yıllardır bilim dünyasında aktif olan ve sağlığını koruyarak üretkenliğini sürdüren bu uzman, yaşlanmaya dair geleneksel yaklaşımlara meydan okuyan bir yaşam tarzı benimsediğini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir