Almanya’da araştırmacılar, kalp hastalıklarının tedavisi için “kalp kası yamaları” geliştirdi

Alman Bilim İnsanlarından Unutulmaz Bir Buluş: Kalp Hastalıklarının Tedavisi İçin Yenilikçi Yöntem!

Almanya’da yapılan bir araştırma, kandan alınan ve kök hücreye dönüşebilen “kalp kası yamaları” sayesinde kalp hastalıklarının tedavi edilebileceğini gösterdi.

Göttingen Üniversitesi Tıp Merkezi’nden gelen bilim insanları, bu tedavi yöntemini önce maymunlar üzerinde deneyerek doğruladı ve sonrasında 46 yaşındaki bir kadın hastada başarıyla uyguladılar.

Kalp krizi sonrası kalp yetmezliği yaşayan hastanın kalbinin dış yüzeyine 400 milyon hücreden oluşan 10 kas dokusu yerleştiren araştırmacılar, hastanın durumunun 3 ay boyunca stabil olduğunu tespit etti.

Üç aylık süreç sonunda yapılan incelemelerde, kas yamalarının kalbe bağlanarak damarlar oluşturduğu ve kalbin pompalamasına güvenli şekilde destek olduğu gözlendi.

Araştırmacılar, kas dokularının göğüste küçük bir kesiyle kalbin yüzeyine dikildiğini belirttiler ve tedavinin kalp nakli ihtiyacını tamamen ortadan kaldırmak değil, kalp nakli bekleyen hastalara yardımcı olmak amacıyla geliştirildiğini vurguladılar.

Aynı tedavi yöntemi 14 hastaya daha uygulanan araştırmacılar, daha fazla hasta için bu yenilikçi yöntemi kullanmayı planlıyorlar.

Yapılan araştırmanın sonuçları “Nature” dergisinde yayımlandı ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, kalp hastalıkları dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer almakta olup erken teşhisinin tedavide büyük önem taşıdığını belirtildi.

Uzun yıllardır kök hücrelerin ve kök hücreden üretilen kas dokularının kalbe yerleştirilmesi konusunda yapılan araştırmaların, çoğunlukla düzensiz kalp ritmi, tümör oluşumu ve bağışıklık sistemi tepkileri gibi engellere takıldığı ifade edildi. (AA)


Related Posts

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Uzmanından kritik uyarı: Lensle yüzmeyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hidayet Erdöl, kontakt lensle denize veya havuza girmenin göz sağlığı açısından ciddi enfeksiyon riskleri barındırdığını vurguladı.

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

Zeytinime Dokunma!

Zeytinime Dokunma!  Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclise sunuldu.

Geçmeyen şişlikler masum değil: İlk belirtilere dikkat!

Boyun, koltuk altı veya kasıkta geçmeyen ağrısız şişlikler lenfoma belirtisi olabilir. Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenfomanın belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında önemli bilgiler verdi.