Ahmet Hakan petrol koklayınca gündem oldu: Ölüm kokusu benzen

“`html

Ahmet Hakan’ın canlı yayındaki ‘Gabar Petrolü’ koklama anı, izleyiciler için oldukça ilgi çekici bir görüntüydü. Ancak, akaryakıt koklamanın sağlık açısından mümkün kılabileceği riskler neler?

Türkiye genelinde 13 binden fazla akaryakıt istasyonu bulunuyor. Avrupa’nın en geniş üçüncü bayi ağına sahip olan ülkede, yılda yaklaşık 35 milyon ton akaryakıt satışı gerçekleştiriliyor. Sektörde 150 bin civarında çalışan olduğu tahmin ediliyor ve bu çalışanlar ortalama 12 saat mesai yapıyorlar.

Ozan Ekiz’in aktardığına göre, akaryakıt istasyonlarında çalışanlar, çeşitli kimyasallara maruz kalmakta ve bunların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri önemli bir risk oluşturmaktadır. Çalışanlar, başta benzen, toluen, etilbenzen, ksilen, karbonmonoksit ve karbondioksit gibi zararlı maddeleri solumaktadırlar.

BENZENİN ZARARLARI

Petrol ürünlerinde doğal olarak bulunan benzen, insan sağlığına ciddi zararlar verebilen maddelerden biridir. Kısa süreli ve yüksek dozda benzen maruziyeti, uyku hali, yorgunluk, baş ağrısı ve denge kaybına sebep olabilir. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın araştırmaları, benzenin lösemiye neden olabileceğini göstermektedir.

TOLUENİN ETKİLERİ

Toluen, benzinin bileşenlerinden biri olup, düşük dozda maruziyeti neşe, iyi hissetme gibi duygular oluştururken; orta düzeyde algı bozuklukları ve agresyon gözlemlenebiliyor. Yüksek doz maruziyet, denge kaybı ve nöbetlere yol açabilir.

KARBONMONOKSİT TEHLİKESİ

Egzoz gazlarından kaynaklanan karbonmonoksit, son derece zehirli bir gazdır. Solunması durumunda hücrelerin oksijensiz kalmasına neden olarak baş ağrısı, bayılma ve komaya yol açabilir.

ÇALIŞANLARDA GÖRÜLEN SEMPTOMLAR

Yurt dışında gerçekleştirilen bir araştırma, 151 akaryakıt istasyonu çalışanının 90’ında baş ağrısı, yorgunluk, ciltte kaşıntı, burun tıkanıklığı gibi semptomların görüldüğünü ortaya koymuştur.

DNA ÜZERİNDEKİ ETKİLER

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Aylin Elkama, benzin buharlarının uzun süreli etkileri hakkında bilgi verirken, çalışanların baş ağrısı, yorgunluk ve hafıza kaybı gibi sorunlar yaşadığını ifade etti. Ayrıca daha uzun süre maruz kalan işçilerin zihinsel kapasitelerinin azaldığı gözlemlenmiştir.

ISLAK HAVADA MARUZİYETİN ARTAR

Elkama, hava sıcaklığının benzin istasyonu çalışanları üzerindeki etkisine değinerek, yüksek sıcaklıkların maruziyet riskini artırdığını ve tropik bölgelerde bu riskin daha fazla olduğunu belirtmektedir.

RİSKLERİ AZALTMA YOLLARI

Elkama, Türkiye’de akaryakıt istasyonu çalışanlarının sağlığını korumak için önerilerde bulundu:

  • Modern kurşunsuz benzinlerin kullanılmasına teşvik edilebilir.
  • Benzin formülasyonları ve üretim süreçlerinde iyileştirmeler yapılabilir.

ÖNLEMLER ALMAK ŞART

Çalışanların maruziyetini azaltmak adına, self-servis uygulamaları geliştirilmelidir. Ayrıca, yakıt ikmali sırasında buhar geri kazanım sistemleri kullanılabilir.

Ek olarak, işçilerin kişisel koruyucu ekipmanlar kullanmaları sağlanmalı, kimyasallara maruziyet düzenli olarak izlenmeli ve sağlık taramaları iş hayatı sonrasında da sürdürülmelidir. Avrupa Birliği ve bazı ABD eyaletlerinde, petrol bazlı yakıtlarla çalışan yeni araçların satışının durdurulması, istasyon çalışanlarının maruziyetini azaltarak sağlık risklerini minimize etme amacı taşımaktadır.

“`

Related Posts

CHP Kurultay davasında yeni gelişme! Mahkeme, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi, CHP kurultayı davasında kendisini görevli kabul eden istinaf kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Kurtulmuş, Erkan Baş’ı Kabul Etti

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ı kabul etti.

Destici: PKK’ya Asla Güvenmiyoruz

BBP Genel Başkanı Destici, PKK ve terör örgütleriyle iş birliği yapan yapılarla güvenilmeyeceğini vurguladı.

FETÖ Üyesi Firari Hükümlü Erzurum’da Yakalandı

FETÖ üyeliğinden 6 yıl 3 ay cezası bulunan H.İ.T. Erzurum’da yakalanarak cezaevine gönderildi.

Duriye Mucur’un Cenazesi Toprağa Verildi

MHP Samsun İl Başkanı Burhan Mucur’un annesi Duriye Mucur, Ladik’te defnedildi.

Yurt genelinde hava sıcaklıkları 12 derece birden artacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Meteoroloji’nin verilerine göre, yurt genelinde sıcaklıkların yarından itibaren 6-12 derece artacağını açıkladı. Aşırı sıcaklarla birlikte oluşabilecek sağlık ve orman yangını risklerine dikkat çeken Bakan Kurum, “Her zamankinden daha tedbirli davranmamız gerekiyor” dedi.