AFAD açıkladı: Türkiye diri fay haritası güncelleniyor

AFAD, Diri Fayları İnceleyerek Deprem Tehlike Haritasını Güncelliyor

Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 6 Şubat sonrasında bir dizi önemli çalışmanın hayata geçirildiğini ve bunlardan birinin “Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Projesi” olduğunu açıkladı.

Proje kapsamında 485 diri faya öncelik verildiğini belirten Tatar, 132 fay hattında TÜBİTAK, AFAD, MTA ve 24 üniversiteden uzmanların çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Elde edilecek verilerle Türkiye’nin diri fay haritası ve deprem tehlike haritasının güncelleneceğini kaydetti.

AA’nın haberine göre Tatar, ulusal sismik ağlarının sürekli olarak geliştirildiğine işaret ederek, Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük deprem gözlem ağına sahip ülke olduğunu belirtti. 2025 yılına kadar ulusal sismik ağdaki istasyon sayısının 1200’ün üzerine çıkacağını da açıkladı.

Tatar, geçtiğimiz yıllarda Azerbaycan’da kurulan derin kuyu deprem gözlem istasyonunun önemine değinerek, benzer bir çalışmanın KKTC’de de gerçekleştirildiğini ve 2025’e kadar bu çalışmaların tamamlanacağını duyurdu.

Erenköy’de kurulumuna başlanan yeni istasyonun mikro depremleri 0,1 büyüklüğüne kadar ölçebileceğini belirten Tatar, sistemin Doğu Akdeniz’deki sismik aktivitenin daha doğru bir şekilde takip edilmesini sağlayacağını belirtti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

LGS’deki şüpheler Meclis gündeminde: Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e 6 soru!

MEB, dün LGS sonuçlarını açıklarken; bu yıl tam puan alan öğrenci sayısında rekor kırıldı. Sınavın zor olmasına rağmen tam puan alan öğrenci sayısının bir önceki yıla göre yüzde yüz oranında artması akıllara Cumhuriyet’in ortaya çıkardığı LGS skandallarını getirdi. İYİ Partili Turhan Çömez, soru işaretlerini Meclis gündemine taşıdı.

Erdoğan video mesajla katıldı… Srebrenitsa’da katliamın 30’uncu yılı anıldı

BOSNA Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 1995’te Sırp birliklerince yapılan ve 8 binden fazla Boşnak sivilin acımasızca katledildiği soykırımın 30’uncu yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Yapay zekayla yazılan çocuk kitabı tepki çekti: ‘Sektörü doğrudan hedef alıyor’

İsviçre’de yapay zekanın yazıp resimlediği ‘Canavar Prenses’ adlı çocuk kitabı, kitap sektörü ve çocuk doktorlarının tepkisini çekti. Yazarlar ve yayıncılar, kampanyanın yaratıcı emeği değersizleştirdiğini ve sektörü tehdit ettiğini savunurken, doktorlar kitabın çocukların hayal gücünü olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Erdoğan’dan Ayasofya açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “5 yıl önce bugün zincirlerini kırıp Ezan-ı Muhammedilerle yeniden buluşturduğumuz Ayasofya, umarım ebediyen özgür kalır” dedi.

Türkiye sınırında panik anları: Mayınlar patlamaya başladı

Batı Trakya’da Yunanistan ile Türkiye sınırını oluşturan Meriç nehri bölgesinde çıkan yangın mayın patlamalarına neden oldu, paklama sesleri sınırın iki yanındaki köylerde panik yaşanmasına neden oldu.

Bakan Ersoy duyurdu: Turizm başkenti Ankara oldu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ankara’nın 2026 yılı için ‘Türk Dünyası Turizm Başkenti’ seçildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, bu kararın Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alındığını belirtti.