Londra Tasarım Bienali’nde “Duygusal Yansımalar: Yedi Ufkun Ruhu” ile bir Türk sanatçısı: Halise Karakaya

Türkiye, Halise Karakaya ile Londra Tasarım Bienali’nde

Türkiye, sanatçı Halise Karakaya’nın disiplinler arası çalışmasıyla dünyanın en prestijli tasarım etkinliklerinden biri olan Londra Tasarım Bienali 2025’te yer aldı.

İngiltere’nin başkenti Londra’daki tarihi Somerset House’ta düzenlenen bienal, 40’tan fazla ülkeden tasarımcının yer aldığı yaratıcı ve düşündürücü çalışmalarıyla sanatseverleri küresel tasarım yolculuğuna davet ediyor.

Bu yıl “Surface Reflections (Yüzey Yansımaları)” temasıyla kapılarını ziyaretçilere açan bienalde, Türkiye Pavyonu, sanatseverlere İstanbul’un ruhunu duyu merkezli anlatıyla keşfetmeye davet eden etkileyici yerleştirmeyle karşılıyor.

Türkiye Pavyonu’nda yer alan sanatçı Karakaya’nın, “Emotional Reflections: The Soul of Seven Horizons (Duygusal Yansımalar: Yedi Ufkun Ruhu)” başlıklı yerleştirmesi, ziyaretçileri içsel yolculuğa davet ediyor.

Yerleştirme, İstanbul’un yedi tepesinden ilhamla biçimlendirilmiş yedi katmanlı heykeli, Türk kahvesi telvesiyle kaplı zeminler üzerine yerleştirerek hem görsel hem kokusal hafızaya hitap ediyor. Tavanda yer alan 15 heykelsi form ise İstanbul Boğazı’ndan kaydedilmiş seslerle senkronize çalışan ışık sistemiyle aydınlanıyor. Vapurların düdük sesleri, martı çığlıkları ve dalgaların ritmiyle değişen ışık seviyeleri, mekanın atmosferini her an yeniden şekillendiriyor.

Projenin küratöryel yönü, Londra merkezli sanat danışmanı ve koleksiyon yöneticisi Alinda Kring tarafından üstlenildi. Sanatçı Karakaya’nın yaratıcı direktörlüğünü yürüttüğü ekipte, tasarım sürecinde Ceren Müftüoğlu, Karina Tertychnya ve Zeynep Yeşildağ gibi isimler yer alırken, ses mühendisliği ise Fırat Özer tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye Pavyonu’nun bu yılki katılımı, Londra Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Kültür ve Turizm Bakanlığı Londra Tanıtma Müşavirliği, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) ile Gilan Istanbul işbirliğiyle hayata geçirildi.

Uzun yıllardır İngiltere’de Türk kültürünü tanıtmak amacıyla aktif çalışmalar yürüten Londra YEE, Türkiye’nin yaratıcı sektörlerindeki çağdaş temsilini uluslararası sahnede görünür kılma çabasını bu projeyle sürdürmüş oldu.

Bu yerleştirme, Karakaya ile Gilan Istanbul arasında yeni başlayan işbirliğinin de ilk adımını oluşturdu. Türkiye’nin zanaat mirasını çağdaş sanatla buluşturan bu ortaklığın gelecekteki projelerde de devam etmesi öngörülüyor.

Bienal süresince Somerset House’ta ziyarete açık olan Türkiye Pavyonu, sanatseverlere İstanbul’u sadece görmekle kalmayıp duymayı, koklamayı ve hissetmeyi öneren nadir deneyimlerden birini sunuyor.

Sanatçı Karakaya’nın imzasını taşıyan çalışma, 5-29 Haziran’da ziyaret edilebilecek. (AA)

Related Posts

Öğretmenler 7 şehirden birine ataması çıksın diye dua ediyor: Hem ucuz hem güvenli

Öğretmenler için atanma sadece görev değil aynı zaman da yaşam kalitesi de demek. Bunların arasına güvenlik ve ekonomik dengeler de giriyor. Çoğu öğretmen ucuzluk açısından Doğu ya da Güneydoğu illerini tercih ederken, bazıları ise batıdan uzaklaşmadan küçük şehirlere atanmak istiyor. İşte öğretmenlerin atanmak istediği ekonomik ve güvenli 7 şehir

Billy Joel hastalığıyla ilgili konuştu: Sanki bir teknede gibiyim

‘İşitme, görme ve dengesini’ etkileyen bir beyin hastalığı teşhisi konulmasının ardından yakın tarihli tüm konserlerini iptal eden ABD’li müzisyen Billy Joel hastalığıyla ilgili açıklamalar yaptı.

Cosby Ailesi yıldızı Malcolm-Jamal Warner hayatını kaybetti

Cosby Ailesi dizisinin yıldızı Malcolm-Jamal Warner 54 yaşında boğularak hayatını kaybetti.

15 Temmuz resmi tatil mi, ayın kaçına ve hangi güne denk geliyor? 2025 resmi tatil takvimi

15 Temmuz’un resmi tatil olup olmadığı, hafta içine denk gelmesi dolayısı ile takip ediliyor. Özel sektör ve kamuda çalışanlar 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü mevzuat bilgilerine yoğunlaştı. Bu sene salı gününe denk gelen 15 Temmuz’da yurt genelinde çeşitli etkinlikler ve programlar düzenlenecek. FETÖ’nün darbe girişimine gösterilen direnişin resmi olarak tescillenmesinin talep edildiği TBMM’de, resmi tatil kanun teklifi görüşülmüş ve karara bağlanmıştı. Resmi tatillerde bazı özel sektörde çalışanlar mesai ücreti alırken, kamu kurumları kapalı oluyor. Hastane, devlet daireleri, PTT, okul gibi kamu binaları resmi tatillerde hizmet vermiyor. Peki, 15 Temmuz yarım gün mü, hangi gün? İşte, o konu hakkında bilgiler…

Hürmüz Boğazı kapatıldı mı, nerede, önemi nedir? Hürmüz Boğazı kapatılırsa ne olur? İşte Hürmüz Boğazı’nın haritası ve dünya enerji piyasası için önemi!

İran Meclisi, dünyanın gündeminde yer alan Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararını onayladı. İsrail, İran ve ABD arasında yaşanan çalışmalar dünya petrol ticaretinin en önemli merkezlerinden Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasına kadar ilerledi. Basra Körfezi’nin ağzında yer alan dar su yolu Hürmüz Boğazı, Orta Doğu’daki petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretiminin Umman Denizi ve Hint Okyanusu üzerinden dünya pazarlarına taşınmasını sağlıyor. Dünya petrol ticaretinin can damarlarından biri olarak tanımlanan Hürmüz Boğazı’nın kapanması, küresel petrol fiyatlarında ciddi artışa yol açabilir. Bu nedenle, Hürmüz Boğazı haritası da kamuoyunun dikkatini çekti. Peki, Hürmüz Boğazı nerede, önemi nedir, kapatılırsa dünya enerji piyasası nasıl etkilenir? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Butlan nedir, ne demek? CHP Kurultayı için konuşulan mutlak butlan nedir?

Mutlak butlan ifadesi, CHP Kurultayı çerçevesinde sıkça konuşulan ifadeler arasında yer alıyor. Butlan (geçersizlik veya hükümsüzlük), bir hukuki işlemin, kuruluşundaki temel eksiklikler veya bozukluklar nedeniyle geçersiz sayılması durumunu ifade ediyor. Hukuki bir yaptırım olan butlan, mutlak butlan ile nisbi butlan olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, Butlan nedir, ne demek? CHP Kurultayı için konuşulan mutlak butlan nedir? İşte, o ayrıntılar