Basit önlemlerle cilt kanserinden korunun

Cilt Kanseri Hakkında Önemli Bilgiler

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Zekeriya Hannarici, cilt kanserinin dünyada en yaygın görülen kanser türlerinden biri olduğunu vurguladı. Uzm. Dr. Hannarici, erken teşhis edildiğinde cilt kanserinin tamamen tedavi edilebileceğini belirtti. “Cilt kanseri, önlenebilir kanserler arasında önde gelenlerden biridir. En sık karşılaşılan cilt kanseri türleri; bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve en agresif olan malin melanomdur,” dedi.

Güneşe uzun süre maruz kalmak, korunmasız bir şekilde güneşe çıkmak, solaryum gibi yapay ultraviyole kaynaklarını kullanmak, açık tenli olmak ve ailesinde cilt kanseri öyküsü bulunması gibi faktörlerin cilt kanseri riskini artırdığını söyleyen Uzm. Dr. Hannarici, cilt kanserinden korunmanın mümkün olduğunu vurguladı. Hannarici, korunmak için yapılması gerekenlerin oldukça basit olduğunu belirtti. “Güneşe çıkarken geniş spektrumlu, yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanmalıyız. Özellikle saat 10.00-16.00 arasında uzun süre güneşe çıkmaktan kaçınmalıyız. Şapka, güneş gözlüğü ve koruyucu kıyafetler tercih etmeliyiz. Cildimizde yeni oluşan ya da şekli, rengi, boyutu değişen benleri mutlaka bir dermatologa göstermeliyiz,” şeklinde konuştu.

”GENÇLERDE VE ÇOCUKLARDA GÖRÜLEBİLİR”

Hannarici, herhangi bir cilt değişikliğinin basit bir leke olmayabileceğini vurgulayarak, cilt kanserinde erken teşhisin önemini vurguladı. “Cilt kanseri sadece yaşlılarda değil, gençlerde ve çocuklarda da görülebiliyor. Bilinçli davranışlarla hem kendimizi hem de sevdiklerimizi koruyabiliriz. Aynaya baktığımızda sadece dış görünümümüzü değil, sağlığımız hakkında önemli ipuçlarını da görebiliriz. Cildinize özen gösterin, değişikliklere geç kalmayın. Korunmak kolaydır, tedavi edilebilir, ancak geç kalmak risklidir,” dedi.

Related Posts

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Uzmanından kritik uyarı: Lensle yüzmeyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hidayet Erdöl, kontakt lensle denize veya havuza girmenin göz sağlığı açısından ciddi enfeksiyon riskleri barındırdığını vurguladı.

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

Zeytinime Dokunma!

Zeytinime Dokunma!  Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclise sunuldu.

Geçmeyen şişlikler masum değil: İlk belirtilere dikkat!

Boyun, koltuk altı veya kasıkta geçmeyen ağrısız şişlikler lenfoma belirtisi olabilir. Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenfomanın belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında önemli bilgiler verdi.