Yaş ilerledikçe pankreas kisti riski de artıyor! Bu belirtilere dikkat: Tedaviyi belirleyen 3 soru var

Pankreas Kisti ve Riskleri

Pankreas, hem sindirim hem de endokrin sistemlerde önemli bir role sahiptir. Salgı bezinin içinde ya da dış yüzeyinde sıvı dolu kistler oluşabilir. Bu kistler bazen kötü huylu olabilir ve belirli yaş ve cinsiyet gruplarında daha sık görülür. Pankreas kisti tanısı genellikle MR gibi görüntüleme yöntemleri ile konulur.

Kist Belirtileri ve Tanısı

Pankreas kistleri genellikle belirti vermez, ancak büyüdüklerinde karın şişkinliği, ağrı, bulantı, sarılık gibi belirtilere sebep olabilir. Tanıda kan testleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılır.

İyi Huylu ve Kötü Huylu Kistler

Pankreas kistleri iyi huylu, kötü huylu olma potansiyeli taşıyan ve kötü huylu olan kistler olmak üzere üç gruba ayrılır. Tedavi seçenekleri belirli bir takip planıyla belirlenir. Kötü huylu kistlerin erken teşhisi ve tedavisi önemlidir.

Kistlerde Kanser Riski

Kistlerin ameliyatla çıkarılmasında, kistlerin ileride kansere dönüşme olasılığı göz önünde bulundurulur. Ameliyat sonrası hastaların belirli aralıklarla takip edilmesi gereklidir.

Related Posts

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Uzmanından kritik uyarı: Lensle yüzmeyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hidayet Erdöl, kontakt lensle denize veya havuza girmenin göz sağlığı açısından ciddi enfeksiyon riskleri barındırdığını vurguladı.

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

Zeytinime Dokunma!

Zeytinime Dokunma!  Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclise sunuldu.

Geçmeyen şişlikler masum değil: İlk belirtilere dikkat!

Boyun, koltuk altı veya kasıkta geçmeyen ağrısız şişlikler lenfoma belirtisi olabilir. Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenfomanın belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında önemli bilgiler verdi.