Romanya’da yenilenen cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldı

Romanya Cumhurbaşkanı Seçiminde Aşırı Sağcı Aday George Simion Önde Gidiyor

Romanya’da gerçekleştirilen cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda, aşırı sağcı Rumenlerin Birlik İttifakı (AUR) lideri George Simion, %41’lik oy oranıyla birinci sırayı aldı. İkinci sırayı ise %21 oy oranıyla bağımsız aday Nicuşor Dan elde etti. Bu adaylar, 18 Mayıs’ta gerçekleştirilecek ikinci turda yarışacaklar.

Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi olan Romanya’da kayıtlı 18 milyon seçmen, ülkenin yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere sandık başına gitti.

11 adayın yarıştığı ilk turda katılım oranı %53 olarak açıklandı. Oyların %99’dan fazlasının sayıldığı ancak henüz kesinleşmeyen sonuçlara göre, aşırı sağcı Simion birinci sırayı alırken bağımsız aday Nicuşor Dan ikinci sırayı elde etti.

İktidar koalisyonunun ortak adayı Crin Antonescu ise yüzde 20 oy oranıyla üçüncü sırayı aldı. Bu durumda, iktidar partilerinin ikinci turda aşırı sağa karşı Dan’ı desteklemesi bekleniyor.

Aşırı sağcı AUR’un kurucu lideri Simion, Rusya yanlısı olduğu iddialarını reddetse de Ukrayna’ya askeri yardımların durdurulmasını destekliyor.

Seçim kampanyasını, Kasım 2024’te yapılan ve iptal edilen cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda birinci çıkan Batı ve NATO karşıtı aday Calin Georgescu ile birlikte yürüten Simion, seçilmesi halinde Georgescu’yu üst düzey göreve getirmeyi planlıyor.

İlk tur iptal edilmişti

24 Kasım 2024’te gerçekleştirilen ilk turda, Batı ve NATO karşıtı bağımsız aday Calin Georgescu %22.95 oy oranıyla birinci olmuş, merkez sağdaki Romanya Birliğini Kurtarın Partisinden Elena Lasconi ise %19.17 oy oranıyla ikinci sırayı almıştı. Ancak yapılan itirazlar sonucu Romanya Anayasa Mahkemesi, ilk turu iptal etmişti.

Georgescu’nun itirazlarına rağmen, önce Bükreş Temyiz Mahkemesi ardından Romanya Yüksek Mahkemesi, cumhurbaşkanı seçiminin iptal edilmesi kararını onaylamıştı. (AA)

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan telefonda Trump ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştü. Trump’ı Türkiye’ye davet eden Erdoğan, Türkiye’nin ABD ile başta savunma sanayii olmak üzere birçok alanda işbirliğini ilerletmek için adım atmaya devam edeceğini belirtti. Öte yandan söz konusu görüşmeye ilişkin açıklamada bulunan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birçok konuyu ele aldıklarını ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Hatice’nin ölümünde kan donduran detay: Katil cesetle beraber kalmış

Ankara’nın Çubuk ilçesinde yan komşusu Murat Açıkgöz (50) tarafından tabancayla başından vurularak öldürülen Hatice Çınar’ın (21) eniştesi Tarık Gökalp “Adam Hatice’yi öldürdükten bir gün sonra kendini öldürmüş. Bir gün boyunca cesetle durup sonra kendini vurmuş” dedi.

Ankara’da dikkat çeken zirve: Bakan Murat Kurum, Mansur Yavaş ve iki CHP’li başkanla bir araya geldi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CHP’li belediye başkanlarını konuk etti. Kurum, 3 belediye başkanıyla bakanlıkta gerçekleşen kabulde, ‘Yerel yönetimlerimizle iş birliği içinde çalışmayı sürdüreceğiz’ dedi.

CHP Genel Başkanı Özel’i yumruklayan saldırgan hakkında MASAK raporu ile HTS kayıtları istendi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder için Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen anma töreninin ardından yumrukla saldıran zanlının HTS kayıtları ile hesap hareketlerine ilişkin MASAK raporu istendi.

Bu ülkede saatler tersine dönüyor! Bakın neyin işareti

Bolivya’nın başkenti La Paz’daki kongre binasının saatinde, ibreler artık alışılmadık bir şekilde sola, yani ters yöne döndürdü. Bu değişim, Bolivya hükümetinin “Güneyin Saati” olarak adlandırdığı sembolik bir hareket. Amaç, ülkenin Güney Yarımküre …

İran’da büyük patlama yaşanan limanda yeniden yangın çıktı

Yangının kısa sürede söndürüldüğü kaydedildi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir