İklim Kanunu Teklifi ve Gerçekler
ANKARA (İGFA) – TBMM’de görüşülmekte olan İklim Kanun teklifi hakkında İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden açıklama geldi.
Sosyal medyada yayılan İklim Kanunu teklifiyle ilgili iddialara açıklık getiren Merkez, kanunla ilgili doğru olmayan bilgilerin düzeltilmesi için açıklamalarda bulundu.
Karbon ayak iziyle özgürlüklerin kısıtlanacağı iddiasının doğru olmadığını vurgulayan İletişim Başkanlığı, karbon ayak izi azaltımının sadece üretim yapan kuruluşlar için öngörüldüğünü ve bireylerin anayasal haklarıyla ilgili olmadığını belirtti.
Karbon vergisi alınacağı iddiasının asılsız olduğunu belirten Başkanlık, kanunda karbon vergisine dair herhangi bir hükmün bulunmadığını, Emisyon Ticaret Sistemi’nin yalnızca enerji yoğun üretim tesislerini kapsadığını ve bireylerle doğrudan ilgisinin olmadığını açıkladı. Tarım ve hayvancılığın yasaklanacağı, ürünlere el konulacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Başkanlık, kanunun tarımı, hayvancılığı ve doğal kaynakları korumayı, su ve gıda arz güvenliğini sağlamayı hedeflediğini ve iddia edilen yasaklarla ilgili herhangi bir düzenleme olmadığını belirtti.
Ayrıca Paris Anlaşması ile tarım alanlarına el konulacağı iddiasının da yanlış olduğunu belirten Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, “Türkiye, 2021 yılında Paris Anlaşması’nı kendi koşullarını dikkate alarak onayladı. Anlaşmanın iç hukukta kanun hükmünde olduğunu ve herhangi bir kısıtlayıcı uygulama getirmediğini ve getirmeyeceğini” ifade etti.
Merkezin yaptığı açıklamada kamuoyunu yanıltıcı iddialara karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.
More Stories
Mattia Ahmet Minguzzi’nin mezarına saldıran şüpheli yakalandı!
SON DAKİKA! İzmir Körfezi’nde deprem
Meteoroloji açıkladı: 14 Nisan 2025 hava durumu raporu… Bugün ve yarın hava nasıl olacak?