Rusya ve ABD, Riyad’da masaya oturuyor: Avrupa oyunun dışında mı kaldı?

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’yı ziyaret eden Sırbistan Dışişleri Bakanı Marko Djuric ile başkent Moskova‘da görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Lavrov, Sırbistan ile petrol işletmeleri konusunda ortak çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.

Batı’nın Sırbistan’ın içişlerine müdahalede bulunduğunu belirten Lavrov, bunu kınadıklarını ve ülkelerin içişlerine karışmama ilkelerine uyulması gerektiğini vurguladı.

Rus ve Amerikan heyetlerinin yarın Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapacağı görüşmeye katılacağını dile getiren Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump‘ın geçen hafta yaptığı telefon görüşmesinde, iki ülke arasında diyaloğun başlatılması konusunda mutabık kalındığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Amerikalı muhataplarımızı dinleyeceğiz. Elbette tepki vermeye hazır olacağız. Daha sonra liderlerimize görüşmeye ilişkin bilgi vereceğiz. Onlar da bundan sonraki adımlara dair karar verecek.”

“MESELENİN ÇÖZÜMÜNE YARDIMCI OLABİLİR”

Bakan Lavrov, “Rusya’nın Ukrayna ile ilgili toprak konusunda tavizler vermeye hazır mı?” sorusuna ilişkin, Rusya’nın girişimleriyle Ukrayna konusunda defalarca uzlaşıya varıldığını, ancak bunun hayata geçirilmediğini vurguladı.

Amerikan temsilcilerinin de Ukrayna krizine ilişkin uzlaşıları dile getirdiklerine dikkati çeken Lavrov, “Toprak konusunda taviz verilmesi konusu dile getirilmeye başladı. Ancak tarihi okumak lazım. Putin de bunu istiyor. Eski Sovyet yönetimi, Sovyet devletlerini oluştururken Ukrayna ile ilgili toprak konusunda zaten taviz verdi” diye konuştu.

Lavrov, ABD’nin Ukrayna krizinin çözüm sürecinde önemli rol üstlenebileceğine işaret ederek, “ABD, meselenin çözümüne yardımcı olabilir. Böyle bir desteğin mümkün olabileceği gerçeğini gizlemiyoruz. ABD, Ukrayna krizinde başından beri önemli rol oynuyor” dedi.

“AVRUPALILARIN MASADA OLMASINA GEREK YOK”

Almanya’da düzenlenen 61. Münih Güvenlik Konferansı‘nı değerlendiren Lavrov, ifadelerini kullandı.

Sergey Lavrov, Avrupalı ülkelerin Ukrayna krizinin çözümüne dair müzakerelere katılma isteğine ilişkin ise isteklerinin her zaman yerine getirildiğini, ancak bu şansı kullanmadıklarını söyledi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb’un “Ukrayna’da ateşkesin sağlanması ve bunun Ukrayna’yı silahlandırmak için kullanılması gerektiği” yönünde açıklama yaptığına dikkati çeken Lavrov, “Avrupalıların yaklaşımı değişmedi. Bu sebeple, onların müzakere masasında ne yapabileceklerini bilemiyorum. Eğer onlar, kurnazca fikirler ortaya atmaya devam ederse, meselenin dondurulmasını konuşarak savaşı sürdürmeyi isterlerse, müzakere masasına çağrılmalarına gerek yok” diye konuştu.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘beka meselesi’ diyerek açıkladı: Hedefimiz 2053’te net sıfır emisyon

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Erdoğan, “Enerji arz güvenliğinin sağlanması hemen her devlet için bir beka meselesi haline dönüşmüştür” açıklamasında bulundu. ‘Türkiye enerjide büyük bir sıçrama yaptı’ diyen Erdoğan, “Hedefimiz 2053’te net sıfır emisyon” ifadelerini kullandı.

İBB soruşturmasında Murat Gülibrahimoğlu’nun mal varlığına el konuldu

İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında firari şüpheli konumunda yer alan Murat Gülibrahimoğlu’nun mal varlığına el konuldu.

Hindistan Pakistan savaşını 6 yıl önce satır satır yazmışlar: ‘Nükleer kış Türkiye’yi doğrudan etkiler’

Güney Asya’da gerilim, küresel bir felaketin kıyısına dayandı. Hindistan ile Pakistan arasında haftalardır tırmanan çatışmalar, sınır ötesi füze saldırılarıyla sıcak savaşa dönüştü. Dünya nefesini tutarken, en büyük korku ise nükleer silahların devreye girmesi. İki ülkenin toplamda 300’e yakın nükleer başlığa sahip olduğu bilinirken, olası bir nükleer saldırı sadece bölgeyi değil, iklimi, tarımı ve güvenliğiyle Türkiye dahil tüm dünyayı etkileyebilir.

İsrail ordusunun Lübnan’da İHA’yla hedef aldığı araçta bir kişi öldü

İsrail ordusunun, Lübnan’ın güneyinde bir hafif ticari araca düzenlediği hava saldırısında bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Asırlık mirası yediler

Atatürk’ün 1937’de halkına bağışladığı dev çiftlik, AKP iktidarında ranta kurban gitti. 55 bin 538 dekarlık alan, yıllar içinde 22 bin 428 dekar küçüldü.

İtalya’da gösteri uçuşunda kaza! 3 uçak çarpıştı

Gösteri sırasında yaşanan çarpışmanın ardından tüm uçaklar acil iniş yapmak zorunda kaldı. İniş sırasında uçaklardan biri pistten çıktı. Olay yerine hızla intikal eden acil durum ekipleri, kazaya müdahale etti. PİLOTLARDAN BİRİ HASTANEYE KALDIRILDI …