Edirne Valisi Yunus Sezer: Gazi Mihal Hamamı, Koku veya Peynir Müzesi Olacak
Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyonu devam eden 15. yüzyıl eseri Gazi Mihal Hamamı’nın gelecekte “koku” veya “peynir” müzesine dönüştürüleceğini açıkladı.
Vali Sezer, yaptığı açıklamada, Avrupa’dan Türkiye’ye girişte görülen eserlerden biri olan Gazi Mihal Hamamı’nın tarihi ve kültürel önemine vurgu yaparak, restorasyon çalışmalarının devam ettiğini ve hamamın müze olarak düzenleneceğini belirtti.
Sezer, bir kozmetik firmasıyla yapılan görüşmelerde hamamın bir koku müzesine dönüştürülmesi fikrinin üzerinde durulduğunu ve bu müzenin Paris’teki gibi olabileceğini dile getirdi. Aynı zamanda hamamın çevresinde güzel peyzaj çalışmalarının yapılacağını ve Osmanlı’dan beri kullanılan kokuların sergileneceğini ifade etti.
Ayrıca Sezer, Gazi Mihal Hamamı’nın ikinci bir seçenek olarak peynir müzesine dönüştürülebileceğini belirtti. Edirne’nin peynir üretimindeki geçmişinin önemine vurgu yaparak, burada hem Edirne peyniri hem de Balkanlar’daki çeşitli peynirlerin üretim süreçlerini ve satış alanlarını sergileyebilecekleri bir peynir müzesi yapma fikrini paylaştı.
Gazi Mihal Hamamı Hakkında Bilgiler
Gazi Mihal Bey tarafından 1422 yılında inşa ettirilen hamam, Tunca Nehri kıyısında yer almaktadır. Hamam, Osmanlı döneminde Mihaloğulları ailesinden Gazi Mihal Bey tarafından yapılmış olup, kesme taş ve tuğla malzemeden inşa edilmiştir. Orijinal duvarlarıyla günümüze kadar korunmuştur. Gazi Mihal Bey Camisi ve İmaret Köprüsü ile birlikte külliye şeklinde tasarlanan hamam, 1829’da Rusların Edirne’yi işgali sonrasında kapatılmıştır.
haber görseline ulaşabilirsiniz.