47 yıl sonra bir ilk: En düşük seviyeye geriledi

Deniz Buzu Seviyesi 2025 Yılı Mart Ayında Rekor Düzeyde Düştü

Yapılan analizlere göre, 2025 yılı Mart ayında deniz buzu seviyesi mevsim normallerinin %6 altına geriledi. Uydu verilerine göre, Mart ayı için bu kadar düşük bir maksimum buzul kapsamı ilk defa kaydedildi. Genellikle Mart ayı, Arktik deniz buzunun en geniş alanına ulaştığı dönem olarak bilinir.

Sıcaklık verileri endişe verici. Küresel sıcaklık ortalaması, sanayi öncesi döneme (1850–1900) göre 1.6 derece daha yüksek olarak kaydedildi. Bu durum, Paris Anlaşması’nın hedeflediği 1.5 derece sınırının aşılmaya devam ettiğini gösteriyor.

Copernicus, 2025 Mart ayının küresel yüzey hava sıcaklığı açısından bugüne kadar kaydedilen en sıcak ikinci Mart olduğunu belirtti. Sadece 2024 yılı Mart ayı daha sıcak geçmişti.

4. Kez Rekor Düzeyde

Bu yıl ayrıca, deniz buzu kapsamının art arda dördüncü kez rekor seviyede düşük olduğu Mart ayı olarak kaydedildi. Copernicus uzmanları, her ayın rekor kırmasının şart olmadığını ancak son dönemdeki eğilimin net olduğunu vurguladılar.

Bölgesel olarak, ABD genelinde sıcaklıklar normalin üstünde olsa da rekor seviyede değildi. Avrupa ise 2025 Mart ayında tarihin en sıcak Mart’ını yaşadı. Özellikle doğu Avrupa, mevsim normallerinin oldukça üzerinde sıcaklıklarla karşılaştı.

Copernicus programını yürüten Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nden Samantha Burgess, “2025 yılı Mart ayı, Avrupa için kaydedilen en sıcak Mart oldu. Bu durum, sıcaklıkların rekor düzeyde devam ettiğinin açık bir kanıtıdır” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

Mars’tan gelen en ağır taş satışa çıkıyor: Fiyatı 4 milyon dolar olabilir

Dünya’da bugüne kadar bulunan en ağır Mars kökenli göktaşı, bu ay sonunda Sotheby’s müzayede evinde açık artırmaya çıkıyor. 24,67 kilogramlık bu devasa taşın fiyatı 4 milyon dolara kadar çıkabilir.

Bilim dünyasında ezber bozan bulgu: Beyin, sadece şekeri değil yağı da enerjiye çeviriyor

ABD’de bilim insanları, beyin hücrelerinin yalnızca glikoz değil, yağları da enerji için kullanabildiğini ortaya koydu. Bu buluşun, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif rahatsızlıkların yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde bilim insanlarına yardımcı olabileceği öngörülüyor.

Yanında telefon olmadan Whatsapp’a girilir mi?

İnsanlar zaman zaman telefonlarını evde unutabiliyorlar. İş yerlerinde ise bilgisayardan Whatsapp’a bağlanması gerektiğinde sorun oluyor. Bu sorunun çözümü bulundu. İşte tüm detaylar… İlk önce Whatsapp’ı açmak istediğiniz bilgisayardan Web Whatsapp …

Katlanabilir iPhone üretimi sonbaharda başlayabilir

Katlanabilir telefon furyasına hala girmemiş olan Apple’ın üretime önümüzdeki aylarda başlayacağı ve yeni modelin 2026’da çıkacağı iddia ediliyor.

185 gün şartını sağlamayan araç kapıda kalacak: Yola çıkarken dikkat!

Yurtdışında ikamet edenler bu kurala dikkat etmeniz gerekiyor. Türkiye’ye giriş yapmadan önce mutlaka kontrol edin.

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.